Societat

Municipal

Colau fa retirar les terrasses dels porxos de la Boqueria

L'Ajuntament comissa mobiliari de tres establiments

Una quinzena de locals les tenen sense llicència en virtut d'un acord verbal amb el govern de Trias

La situació l'havia de normalitzar una regulació pendent fa anys

El Pòrtic ha rebut tres multes els últims mesos perquè tenia terrassa sense llicència, d'uns mil euros cadascuna, que al final van ser 225 per pagament immediat, explica la directora del restaurant, Maria Àngels Molinos. L'última la va pagar dimecres. Ahir, la terrassa del Pòrtic era una de les tres dels porxos del mercat de la Boqueria que a quarts de nou del matí ja estaven muntades i que la Guàrdia Urbana va desmantellar. L'Ajuntament no continuarà tolerant la presència de les terrasses que envolten el mercat sense llicència, que segons el consistori són totes menys tres, les que la van obtenir fa anys, quan encara era possible obtenir-la.

La paradoxa és que bona part dels bars i restaurants instal·lats als porxos del mercat participaven en el pla que va impulsar el govern del convergent Xavier Trias per dignificar una zona abans molt degradada, com van evidenciar les explícites fotos de prostitutes i clients que el 2009 va publicar El País. Allò va motivar primer el tancament nocturn dels porxos i després un projecte per revitalitzar l'espai, que implicava l'obertura de nous bars i restaurants en locals tancats o usats com a magatzems, rehabilitacions i una regulació específica de terrasses. Durant la fase de transició fins que no es concretés l'ordenació, els establiments van obtenir un permís verbal per muntar-les, com ahir asseguraven els mateixos restauradors i confirmava el grup de CiU. “L'Ajuntament fins i tot em va preguntar on havíem comprat el mobiliari, perquè els semblava molt maco i volien unificar l'aspecte de les terrasses”, explica Molinos.

Però quan l'any passat va canviar el color polític a l'alcaldia, l'ordenació restava encara pendent, i l'executiu d'Ada Colau ni manté els criteris de l'anterior govern ni la té redactada encara. “Ens van fer una proposta de regulació a final d'any i al febrer vam presentar una contraproposta. Des de llavors, no hem tingut notícies, només inspeccions i multes”, diu Manuel Ruiz, propietari del restaurant Boket i president de l'Associació dels Pòrtics de la Boqueria. La quinzena d'establiments afectats ni tenen llicència ni opció d'obtenir-la mentre no es redacti la norma, que al consistori diuen que no estarà fins l'any vinent. Diu Ruiz que sense terrasses es perdrien una cinquantena de llocs de treball i alguns negocis haurien de tancar. De fet, al migdia, tornava a haver-hi taules sota els porxos.

L'executiu diu que sí que ha continuat parlant amb l'associació, que les terrasses actuals són incompatibles amb els plans d'evacuació del mercat i que, sense llicència, no se'n poden muntar perquè això seria mantenir un greuge comparatiu respecte dels establiments que, a la Boqueria i a la resta de la ciutat, tenen una llicència per la qual paguen religiosament. El que no explica és com és que l'ordenació no està feta i encara trigarà mesos. “S'hi està treballant”, és la versió oficial. I, si hi havia acords no escrits amb el govern de Trias, el pecat és d'aquest, que els hauria d'haver formalitzat, diuen.

L'exregidora de Ciutat Vella en aquella etapa, Mercè Homs, va acusar el govern d'haver paralitzat la reforma de l'espai i d'actuar amb “manca de diàleg” i “menyspreu” envers els restauradors. El president del Gremi de Restauració, Pere Chias, va reclamar en un comunicat més diàleg al consistori per resoldre la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes