Societat

La polèmica del 'top manta'

Envien a presó quatre dels set venedors ambulants detinguts a Barcelona

La jutgessa de guàrdia ho justifica perquè hi ha risc de fuga i reiteració de delicte

La decisió coincideix amb un protesta de manters ocupant la Rambla

La titular del jutjat d'instrucció número 12 de Barcelona que estava de guàrdia va decretar ahir presó provisional i sense fiança per a quatre dels set manters originaris del Senegal que els Mossos d'Esquadra van detenir dijous en un pis del carrer Calàbria de Barcelona amb productes falsificats per vendre. La magistrada María del Carmen Suárez va justificar la mesura adduint el risc de reiteració de delicte, contra la propietat industrial i de fuga. Un dels que ingressarà a presó és Lamine Sarr, un dels portaveus del sindicat de manters. Les defenses van qualificar la mesura de “desproporcionada”.

El fiscal de delictes d'odi, Miguel Ángel Aguilar, que també estava de guàrdia, va demanar presó per a cinc dels manters, acusant-los dels delictes contra la propietat industrial, organització criminal i, a un d'ells, per blanqueig de capitals, però la magistrada en va acceptar l'ingrés de quatre. L'advocada Montse Fernández, defensora de tres dels manters, va assegurar que “se'ls ha decretat la presó no basant-se en proves delictives sinó per les seves circumstàncies socials i econòmiques, perquè no tenen feina”.

La decisió de la jutgessa la va conèixer el col·lectiu de manters mentre estaven fent una altra edició del “mercat rebel” des de les cinc de la tarda a la Rambla per denunciar la persecució policial a què estan sotmesos els venedors, organitzat pel Sindicat Popular de Venedors Ambulants i amb el suport de diversos col·lectius com ara Tras la Manta. Centenars de manters van ocupar l'espai central de la Rambla des de plaça Catalunya fins arribar a Santa Mònica, ocupant les voreres d'un tram del carrer Pelai. A l'alçada de la font de Canaletes van desplegar diverses pancartes amb el lema Barcelona: ciutat refugi? Homenatges als que moren, assetjaments als que arriben i d'altres amb el d'“Emigra y resiste”. La decisió de la jutgessa la va transmetre en els parlaments una emocionada i indignada Vicky Columba, portaveu de Tras La Manta, que va reclamar a crits l'alliberament de Lamine, lamentant que “són pobres, però no pas delinqüents”. Les consignes eren de marxar a les vuit del vespre, però agents motoritzats de la Guàrdia Urbana van obligar-los a marxar circulant pel mig de la Rambla a quarts de vuit.

Els acusats van declarar que van arribar fa sis anys i es dediquen a recollir ferralla, a treballar al camp i, sinó, a vendre productes al top manta, però que la majoria no té el permís de residència. Els Mossos van configurar l'atestat fent-los un seguiment de quatre dies, amb fotos, però per ara no hi ha proves de fabricació de productes. L'advocada va avançar que presentaran recurs contra aquest empresonament.

LA FRASE

Se'ls empresona per ser pobres, negres, immigrants i per ser irregularitzats per un sistema racista
Vicky Columba
Portaveu DE TRAS La MANTA

LA XIFRA

4
venedors ambulants
dels set detinguts són els que la jutgessa va enviar ahir a presó.

LA DATA

28.7.2016
Els Mossos
van detenir els set manters del Senegal en un pis ubicat al carrer Calàbria de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES