Societat

Medi ambient

Barcelona, per sota de la mitjana en recollida selectiva

Els municipis metropolitans reciclen molta menys brossa que les poblacions de les comarques interiors de la demarcació

Osona va ser la comarca de Catalunya amb el percentatge més alt de triatge de residus el 2015

L'àrea metropolitana de Barcelona va acabar l'any 2015 amb deures en matèria de recollida selectiva. Segons dades de la Generalitat, el percentatge de residus que es van destriar en aquesta zona del país durant l'any passat va ser del 35,76%, un valor inferior a la mitjana catalana, que va ser del 36,45%.

Tot i això, el resultat total en el conjunt de la demarcació –tenint en compte el nivell de reciclatge a totes les comarques– sí que va ser superior al registre del país: 39,38%.

De fet, només la demarcació de Lleida va quedar per sota de la mitjana (33,4%). Girona, i sobretot Tarragona, que va ser el territori del país amb el tant per cent més elevat de triatge respecte al total de brossa recollida, també van superar clarament
el registre de Catalunya: 38,29% i 40,03%, respectivament.

Cara i creu comarcal

Com no podia ser d'una altra manera, d'acord amb les dades, els pitjors resultats de la demarcació es van registrar al voltant de la capital. Només el Berguedà, amb un percentatge del 30,19% –un dels més baixos de Catalunya– va obtenir un registre pitjor.

En el conjunt de municipis que formen part de l'àrea metropolitana de Barcelona (AMB), el tant per cent de reciclatge de residus va ser del 34,02%, més de dos punts per sota de la mitjana. També van suspendre el Vallès Occidental, que va obtenir el 34,38%, i l'Anoia, que va tenir un nivell de recollida selectiva del 30,18%.

En canvi, a la resta de comarques de la primera i la segona corona metropolitana, sí que es va superar
la mitjana catalana. En alguns casos, com el del Garraf, la diferència va ser mínima (36,64%), però en d'altres, com el Vallès Oriental, la distància va ser més considerable (37,85%). En tot cas, els millors registres obtinguts en aquesta zona més pròxima a Barcelona es van registrar a l'Alt Penedès, el Maresme i el Baix Llobregat, que, respectivament, van destriar el 42,22%, el 42,66% i el 44,01% de la seva brossa.

Un cas a part és el del Moianès i Osona. Les dues comarques barcelonines es van situar entre els sis territoris catalans amb el tant per cent més elevat de recollida selectiva durant el 2015. La llista la van completar la Segarra, el Pallars Sobirà, el Montsià i la Terra Alta. Osona, fins i tot, va ser la comarca que va encapçalar el rànquing elaborat per l'Agència de Residus de Catalunya, amb un 60,35% de reciclatge selectiu.

Segons va explicar recentment el Departament de Territori i Sostenibilitat, 311 municipis de Catalunya –un 33% del total del país– ja reciclen el 50% de les deixalles que generen. De cara al 2020, totes les poblacions catalanes hauran d'assolir com a mínim aquest percentatge de reciclatge selectiu, tal com marquen les directrius europees.

LES XIFRES

35,76
per cent
de recollida selectiva de residus es va registrar durant l'any passat a l'àrea metropolitana de Barcelona.
493
quilos
de deixalles per habitant es van generar de mitjana durant el 2015 arreu de Catalunya.

Més brossa per habitant, a Girona

Durant el 2015 es va generar una mitjana de 493 quilos de residus per habitant i any a Catalunya. La quantitat més alta de brossa es va registrar a Girona, on el volum de deixalles generades per persona va ser de 615,96 quilos. El segon lloc va ser per a l'Alt Pirineu i Aran (594,73) i el tercer, per al Camp de Tarragona (561,21). Barcelona, en canvi, va ser la segona zona del país que menys deixalles per veí va generar (446,82), al darrere de Lleida (403,20).

Per comarques, el lideratge va ser per a Lleida i Girona. La Val d'Aran va ser el territori que més residus va generar, seguida de l'Alt Empordà i el Baix Empordà. Els tres territoris van sobrepassar clarament el resultat global del país, que va ser d'1,30 quilos de brossa per habitant i dia.
A la Val d'Aran, la mitjana va ser de 2,58, mentre que a l'Alt Empordà i al Baix Empordà
el volum de residus diaris per persona va ser de 2,18 i 2,13, respectivament.

A l'altra banda de la classificació, hi ha la Terra Alta, que va registrar una mitjana de 0,93 quilos de deixalles diàries per habitant. També es van quedar per sota de la mitjana catalana altres comarques com ara les Garrigues
(1 quilo), el Pla d'Urgell (1,08) i el conjunt de municipis integrats a l'àrea metropolitana de Barcelona (1,19).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia