Societat

medi ambient

Calderes de biomassa forestal en 33 municipis

La Diputació ha facilitat la posada en marxa de vint calderes i divuit més estan en procés d'instal·lació

La corporació ha fet una inversió de 2.260.000 euros en aquests equipaments

Des de que la Diputació de Girona va posar en marxa, el 2014, el pla de calderes de biomassa forestal, ja són vint les calderes que s'han instal·lat a la demarcació amb l'ajut de la institució i divuit més estan en procés d'instal·lació. Aquest pla ha fet possible que 33 municipis d'arreu de les vuit comarques gironines disposin d'un o més sistemes de subministrament d'energia sostenible, els quals s'han instal·lat en equipaments municipals. En conjunt, la corporació hi ha invertit 2.260.000 euros. En aquest tres anys, la posada en marxa d'aquestes calderes ha suposat una mobilització de 16.894,37 m³ d'estella forestal, la creació de 17 llocs de treball i la promoció de la gestió forestal sostenible de 6.582,22 hectàrees de boscos de la demarcació de Girona.

Vist l'èxit del pla, la corporació està treballant en la col·locació de 53 calderes més a 22 municipis més de la demarcació.

El diputat de medi ambient, Lluís Costabella, ha destacat que la Diputació aposta fermament per les calderes de biomassa perquè, segons ha explicat, presenten dos avantatges principals respecte a les calderes convencionals. “D'una banda, aprofiten l'estella dels boscos, de manera que s'incentiva la gestió forestal, la neteja del bosc i, en conseqüència, es redueix el risc d'incendis. D'altra banda, es tracta d'un sistema de calefacció sostenible que té un balanç neutre d'emissió de CO2 a l'atmosfera”, ha explicat Costabella.

La Diputació ressalta que el pla de calderes de biomassa forestal en equipaments públics municipals és una oportunitat per potenciar la multi funcionalitat del bosc, dinamitzar el sector primari, promoure la gestió forestal, crear noves empreses i, a més, generar ocupació. I tot això, garantint la conservació dels valors naturals del bosc. En aquest sentit, la Diputació subratlla que les comarques gironines són especialment adients quant a l'aprovisionament d'estella, ja que més de la meitat de la seva superfície està coberta per boscos densos. Es tracta de prop de 317.771 hectàrees que produeixen unes 790.000 tones de biomassa, la combustió de les quals equivaldria a escalfar més de 110.000 llars a l'hivern.

Quant a projectes de futur, la Diputació ha presentat, a la convocatòria del fons Feder de la Generalitat, el projecte Bebiomassgi, el qual preveu la instal·lació de calderes que subministraran calor procedent de biomassa forestal a 53 edificis municipals de 22 localitats. Si la Generalitat donés el vist i plau a aquest projecte, la producció de biomassa directa i indirecta promoguda a través de Bebiomassgi comportaria la disminució del risc d'incendis forestals en una superfície de 2.557 hectàrees i la creació indirecta de 91 llocs de treball.

LES XIFRES

17
llocs
de treball s'han creat a les comarques gironines arran del pla de calderes de biomassa.
22
municipis
de la demarcació podrien sumar-se pròximament al pla amb la col·locació de 53 calderes més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES