Societat

societat

Els activistes del Banc Expropiat ocupen un altre immoble al barri de Gràcia

Mantenen la ubicació en secret fins avui per evitar el desallotjament exprés

Asseguren que és provisional i no renuncien a recuperar l'espai anterior

El col·lectiu de l'anomenat Banc Expropiat del barri barceloní de Gràcia torna a tenir un espai per desenvolupar les seves activitats després de l'ocupació d'un altre immoble. Segons van fer públic ahir els integrants d'aquest col·lectiu mitjançant les xarxes socials, l'ocupació va ser divendres passat en un immoble de la vila de Gràcia que no van voler identificar i que no es farà públic fins a aquest vespre.

Segons els ocupes, aquest secretisme sobre la ubicació del nou local és a causa d'una tàctica legalista: “Deixant passar dies des de l'ocupació fins a fer-ho públic, evitem que la policia pugui, legalment, desallotjar durant la festa major de Gràcia”, asseguren. De fet, el manual de l'ocupació que es pot trobar a diversos webs del col·lectiu preveu el termini de 72 hores després de l'ocupació passat el qual la policia es veu impossibilitada a desallotjar sense seguir el procediment judicial, que només s'activa amb la denúncia del propietari i que pot durar més d'un any abans de l'ordre definitiva de desallotjament. Una estratègia que mira de dificultar un desallotjament que podria provocar enfrontaments i tensions en plena festa major gracienca, una de les més concorregudes de la capital catalana.

Els membres del Banc Expropiat asseguren en el comunicat difós a les xarxes socials dues qüestions rellevants: que l'ocupació es va fer divendres amb antelació a l'inici de les festes de Gràcia, amb voluntat de no interferir-hi, i que aquesta serà una ocupació provisional perquè no renuncien a recuperar el local de l'antiga sucursal bancària de la qual van ser desallotjats el 23 de maig i que durant un mes va comportar nombroses mobilitzacions i una dura actuació policial.

Els membres del col·lectiu argumenten que el nou immoble ocupat no disposa de les mides i condicions necessàries per desenvolupar el projecte d'activitats que es duia a terme al Banc Expropiat. I també justifiquen la nova ocupació per qüestions logístiques: “La necessitat de tenir un punt físic on reunir-nos, deixar coses i continuar construint-nos.” Però esgrimeixen arguments ideològics per defensar la provisionalitat del nou enclavament i no renunciar a tornar a ocupar el Banc Expropiat: “Tenim encara la viva convicció de tornar a l'espai on érem.”

Segons els ocupes, “tornar al local desallotjat del Banc Expropiat no ha d'entendre's simplement com la pugna per un espai físic, sinó que en la lluita contra l'especulació a Gràcia ha de ser una prioritat impedir que Manuel Bravo Solano (el propietari de l'immoble) es quedi amb aquest local”.

CiU demana a Colau que actuï

El regidor de CiU a l'Ajuntament de Barcelona Gerard Ardanuy, membre de Demòcrates de Catalunya, va demanar ahir a l'alcaldessa, Ada Colau, que no tingui “debilitat” davant l'ocupació d'un altre immoble al barri de Gràcia per part del col·lectiu del Banc Expropiat.

La contundència amb què va reaccionar el regidor convergent contrasta amb la tolerància que va tenir el consistori barceloní en època de l'alcaldia de Xavier Trias, quan l'alcalde convergent va decidir pagar un considerable lloguer per evitar el desallotjament dels ocupes de la sucursal bancària.

Ahir, en canvi, Ardanuy va assegurar: “No m'agradaria que es produís una sistemàtica ocupació de locals per la debilitat que pot arribar a mostrar l'Ajuntament o que es percep que té.” Ardanuy va fer les declaracions després de la tradicional visita a les festes de Gràcia. El regidor de CiU espera que l'Ajuntament s'impliqui activament en aquest afer i no miri “cap a un altre costat”.

Per la seva banda, el col·lectiu del Banc Expropiat va expressar ahir la voluntat que la seva acció no afecti “de cap manera” les festes del barri: “Són les nostres festes, i una cosa no treu l'altra.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia