Societat

El 60% dels turistes veuen Barcelona massificada

Els visitants forans puntuen la ciutat amb un 8,8 i un 40% troba que els preus són cars en relació amb la qualitat

La meitat dels clients d'apartaments turístics desconeixen si tenen llicència

La percepció que Barcelona és una urbs que té un problema de saturació turística ja no es pot considerar exclusivament com una cantarella local. Una enquesta encarregada per l'Ajuntament de la capital catalana revela que un 58% dels visitants de la ciutat troben que “hi ha massa gent” als seus punts d'interès. Un toc d'atenció que, a més, és indicatiu d'una dinàmica perversa, ja que la mateixa prospecció posa en relleu que entre aquests turistes crítics hi ha una tendència majoritària a sovintejar, precisament, aquelles zones de la ciutat més concorregudes. D'aquesta manera, un 89,1% dels enquestats confessen la seva intenció de deixar-se caure pel sector que comprèn les Rambles, la plaça Catalunya i el passeig de Gràcia; un 72,1%, la Sagrada Família i un 69,2%, la Barceloneta o el Born. Les xifres han servit al govern d'Ada Colau per insistir en el missatge de la necessitat de regular aquesta activitat amb l'objectiu de descongestionar, justament, les àrees més massificades.

L'estudi s'ha fet a partir de 6.000 entrevistes a persones de més de 15 anys que van visitar la ciutat l'any passat. Un 40% també troba que, en general, els preus de la capital són cars en relació amb la qualitat. Per contra, hi ha una valoració complaent de Barcelona com a destinació per fer-hi compres –un 77,5% així ho creu–, sortir-hi de festa a la nit –70,5%– o viure-hi o adquirir-hi “experiències de luxe o exclusives” –58,9%–. Pel que fa a altres aspectes genèrics de la seva oferta com a destinació, la capital també en surt més que ben parada. La puntuació que rep en general és d'un 8,8, amb excel·lents en apartats com ara l'arquitectura –9,1–, la cultura –8,8–, les possibilitats d'oci –8,5– i el transport públic –8,4–. L'aspecte més millorable, a parer dels turistes, és el nivell de soroll –6,8.

Valoracions al marge, l'enquesta també fa un retrat tipus del turista de Barcelona. Majoritàriament són homes –60,4%– d'un nivell socioeconòmic mitjà –74,8%– i que es desplacen amb parella –32,2%– o sols –25,5%–. Per procedències dominen els espanyols –17,1%–, seguits dels francesos –9,3%–, britànics –8,6%– i italians –8%–. A l'hora de triar allotjament l'hotel és l'opció preferida –47,6%–, seguida dels habitatges d'ús turístic –16,2%.

I en un moment en què Barcelona està submergida en un debat complex sobre la regulació d'aquest tipus d'establiments turístics, el qüestionari ofereix una última dada que té el valor que se li vulgui donar: el 51,3% dels clients que lloguen un apartament no comproven si és legal o no. Entre el 46,7% que sí que ho saben, la majoria –46,1%– ho han constatat a través del web on el va contractar.

LA XIFRA

6.000
entrevistes
a turistes es van realitzar al llarg del 2015 per poder donar forma a l'estudi encarregat pel consistori

Una despesa mitjana de 326 euros

De mitjana, els turistes que visiten Barcelona fan una despesa de 326 euros. El menjar i la beguda són el percentatge més important d'aquest desemborsament –142,8 euros–, seguits de les compres –76,3–, l'entreteniment –66,2– i el transport per la ciutat –37,3–. Els restaurants tradicionals són l'indret preferit quan toca anar a dinar –32,8%–, seguits de prop pels bars i cafès –27,1%– i pels establiments de menjar ràpid, ja a una certa distància –11,8%–. Tot aquest volum de despesa, però –que no inclou el cost mitjà de l'allotjament (267 euros) i del viatge (285)–, està directament condicionat per la nacionalitat del viatjant. Així, els nord-americans estan clarament per sobre de la mitjana –425 euros–, mentre que els espanyols se situen en la franja més baixa –206,3–. Els que vénen per negocis també gasten més –393,3– que els que ho fan per motius personals –303,1– o oci –305,4.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona