Societat

Patrimoni

Patrimoni enllustrat

Barcelona ultima un programa de manteniment i rehabilitació de monuments i edificis històrics pressupostat en 10 milions

El parc Güell, el monestir de Pedralbes i l'ajuntament seran tres dels grans focus del pla

L'Ajuntament de Barcelona preveu destinar més de 10,5 milions d'euros entre el 2017 i el 2020 a un programa de conservació d'un conjunt d'elements patrimonials de la ciutat que es poden considerar icònics. Així consta en un contracte que ja està en fase de licitació i que planifica quatre grans àmbits d'actuació per a qui n'acabi sent l'adjudicatari: el parc Güell, el monestir de Pedralbes, diversos edificis municipals –entre els quals sobresurt, però, la mateixa seu del consistori– i una quarantena de monuments públics, entre els quals hi ha els més pintorescos de la ciutat. El de Colom, l'Arc de Triomf, el de Rafael de Casanova i el Laberint d'Horta en són només alguns.

Catalogat des del 1984 com a patrimoni de la humanitat per la Unesco, el parc Güell és un dels béns de la capital catalana que suporten una pressió de visitants més intensa, tot i les restriccions que es van decretar l'octubre del 2013 per accedir-hi. És per això que l'Ajuntament barceloní ha planificat un conjunt de treballs de manteniment o rehabilitació a executar en els pròxims anys, i que queden perfectament detallats en el plec del concurs. A banda d'un clàssic com és la restauració dels trencadissos que configuren la imatge visual característica d'alguns elements del parc, i que pateixen un desgast sever a causa de la seva fragilitat, el programa també insta a fer una revisió de les cobertes del pavelló de la consergeria i de la Casa del Guarda, l'examen i la neteja del banc de la plaça de la Natura, millores a la tanca perimetral del recinte, la substitució de llumeneres de la Sala Hipòstila i la instal·lació d'un sistema que foragiti els coloms amb un gel repel·lent. Un conjunt de feines, en resum, que s'hauran d'anar encadenant en un calendari que no es detallarà fins que no es formalitzi la contracta, i que tenen un pressupost conjunt d'1,5 milions d'euros. En aquesta suma, però, també s'hi ha d'incloure el cost de tenir una brigada estable, que estarà formada per sis operaris i que serà l'encarregada d'anar executant tota aquesta planificació.

Colom i l'Arc de Triomf

El segon gran camp sobre el qual incidirà la nova contracta són els monuments públics. A Barcelona n'hi ha més de 1.500 que, segons el consistori, necessiten un enllustrament sistemàtic a causa de l'envelliment, els actes vandàlics o el deteriorament provocat, per exemple, pels ocells. A partir d'aquesta necessitat objectiva, se n'ha seleccionat 38, que són els que seran posats a punt fins al 2020. El pressupost d'aquest capítol és de 4.560.000 euros. Aquí s'hi inclouen obres molt diverses, que van des d'un rentat de cara més o menys rutinari fins a reformes més en profunditat.

El que es farà al monument de Colom està a mig camí. D'entrada es netejaran i s'apedaçaran les peces que formen el conjunt escultòric del peu i, a banda, també s'actuarà sobre algunes fissures detectades al conjunt de la construcció. Una actuació similar és la que hi ha projectada a l'Arc de Triomf, on, a més, també s'aprofitarà per refer alguns elements originals que s'han perdut amb el temps. Aquestes dues intervencions, però, tenen un caràcter excepcional –també en el cost– ateses les dimensions, i característiques, que tenen tant l'estàtua de Colom com l'Arc de Triomf. La resta afecten essencialment monuments molt menys imponents, com ara fonts –la de la Tortuga, la Pagesa, el Gall i la Sardana– i el dedicat a Josep Tarradellas a les Corts, on bàsicament es revisaran els sistemes d'ancoratge.

Obres a la “Casa Gran”

Dins el catàleg patrimonial de l'Ajuntament de Barcelona també hi ha una col·lecció d'immobles que o bé pel seu interès patrimonial –que els fa estar protegits– o bé per la seva antiguitat necessiten ser sotmesos a manteniments periòdics. Són els que formen el tercer bloc del programa, que té un pressupost segregat de 3.040.000 euros. Deixant de banda les despeses pròpies dels equips que faran les obres, el volum més important d'aquestes –més de 954.000 euros– afecta l'edifici històric del consistori, el que té l'entrada per la plaça Sant Jaume. Al Saló de Cent es restaurarà la porta del Trentenari, entre d'altres, i a la Sala de Cròniques, una de les altres també nobles, es farà una millora d'urgència de les pintures. Al despatx d'honor de l'àrea d'Alcaldia també es repassaran alguns desperfectes que presenten algunes obres, així com altres treballs auxiliars. Un altre espai municipal inclòs en la llista és el Palauet Albéniz, on es combinaran les feines de fusteria general amb les que tindran lloc a la capella de Santa Madrona. També es farà dissabte a la muralla del pati Llimona, força castigada per l'acció dels coloms.

El monestir de Pedralbes concentra el darrer paquet d'intervencions. Per començar, hi ha la consolidació prevista dels contraforts de l'església, a la qual caldrà afegir la reposició de la cel·la de la Dormició, el claustre dels Quatre Gats, el pas del Bulló i la conservació d'alguns elements del claustre, els terrats i les cobertes. La consignació pressupostària per a aquest quart apartat de la contracta puja fins a 1,5 milions d'euros.

38
monuments
del conjunt de Barcelona seran objecte de “restauracions extraordinàries” gràcies a la iniciativa.
954.917
euros
és el cost de les obres previstes a l'ajuntament, una quantitat que no inclou, però, conceptes com ara l'IVA.
8.000
euros
és la suma reservada per a actuacions “imprevistes” que s'hagin de fer al parc Güell entre el 2017 i el 2020.

Les imatges de postal d'una urbs

A banda de la llista d'edificis, estàtues o altres construccions que ara seran restaurades, Barcelona disposa d'una llarga llista de monuments patrimonials, molts dels quals privats, que construeixen la imatge més pomposa de la ciutat. Enumerar-los exigiria un treball inabastable, que podria començar per la catedral gòtica, els palaus episcopal i de la Generalitat, el Palau de la Música, Sant Pau, la Pedrera, el Palau Güell o la Sagrada Família. Alguns d'aquests, i molt especialment la magna construcció de Gaudí, s'han convertit en pols d'atracció turística, un fet que ha reforçat el seu caràcter d'imatge de la ciutat. També és el cas del monument de Colom, el mirador del qual rep uns 130.000 visitants l'any, que, a més, han adoptat com a costum fotografiar-se al llom dels lleons de la base del monument, els quals, ara, s'hauran de renovar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia