Societat

sanitat

cirurgia

Eviten que un pacient amb càncer al gluti es quedi coix

Un equip interdisciplinari de l'hospital Vall d'Hebron substitueix el múscul afectat pel tumor per un de l'esquena

És el primer cop que aquesta complexa intervenció es fa a l'Estat espanyol

Un equip multidisciplinari de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha aconseguit, per primer cop a l'Estat espanyol, preservar la capacitat de caminar d'un pacient afectat per un sarcoma sinovial. El tumor, maligne i de més de cinc centímetres, era al gluti mitjà, un muscle del tot imprescindible per garantir el moviment de la cama. El van identificar com a tal l'abril del 2015 i els metges van determinar que l'únic tractament possible era la cirurgia. El problema és que la intervenció per treure el sarcoma implicava extirpar tot el múscul afectat i això hauria deixat fortes seqüeles al pacient, que només es podria moure amb dificultats o bé amb l'ajuda de crosses o, en el millor dels casos, d'un bastó.

Davant la perspectiva que l'operació deixés coix el pacient, el cirurgià responsable de la intervenció, el doctor Roberto Vélez, especialista en patologia tumoral de la unitat reconstructiva osteoarticular del servei de cirurgia ortopèdica i traumatologia Vall d'Hebron, va estudiar la possibilitat de reconstruir el múscul que calia extreure amb un altre de similar d'una altra zona del cos del mateix pacient. El múscul utilitzat per substituir-lo seria el múscul dorsal ample, amb una estructura suficient per realitzar la mateixa funció i l'extracció del qual no afectaria la vida del pacient. Es tractava d'una operació inèdita a l'Estat i que només s'havia fet un cop al món.

L'opció va ser valorada pel comitè multidisciplinari de tumors de l'aparell locomotor, que va decidir que el pacient, abans de la intervenció, faria quimioteràpia i radioteràpia. Finalment, el 5 d'abril de l'any passat va entrar a la sala d'operacions. La intervenció, de gran complexitat, va durar vuit hores i hi van participar sis cirurgians, un anestesiòleg i dues infermeres. “Es va extreure el múscul afectat, però es van mantenir els vasos sanguinis i el nervi per poder realitzar la implantació del nou teixit”, va explicar ahir l'hospital en una nota de premsa.

Un any després, segons va comentar ahir el Dr. Vélez, el pacient “està lliure de malaltia local i sistèmica i ja camina sense ajuda”. El mateix pacient, Óscar Muñoz, periodista de La Vanguardia, va explicar ahir, coincidint amb la divulgació de la intervenció pionera, la seva experiència al diari. “El càncer necessita bones notícies (...) Aquesta és una d'aquelles visions positives que tanta falta fan”, destacava Muñoz.

LA FRASE

El càncer necessita bones notícies. Aquesta és una d'aquelles visions positives que calen
Óscar Muñoz
Pacient que no s'ha quedat coix gràcies a una operació pionera

Avenç contra el pitjor càncer de mama

El càncer de mama triple negatiu és el més agressiu dels càncers de mama i no hi ha tractaments dirigits eficaços. Ara un equip de científics ha identificat una proteïna vinculada a aquest tumor i ha aconseguit inhibir-la en ratolins amb un fàrmac que ja s'està fent servir per a un tipus de leucèmia.

La investigació, encara bàsica, obre la porta a futurs tractaments combinats per a aquest càncer, que pateixen entre un 10 i un 15% de les dones amb càncer de mama al món. Els resultats de la investigació s'han publicat a la revista Nature Communications. Hi han participat científics de Barcelona, Sant Sebastià, França, el Regne Unit i els Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES