Societat

La residència Alchemika obre amb un retard de sis anys

L'equipament públic, que depèn de la Generalitat, es va estrenar al juliol i té 98 places de residència assistida

El centre de dia, amb 25 places, es posarà en marxa al setembre

La gestió serà privada, tot i que els veïns la volien pública

“La nostra conclusió és que per aconseguir coses s'ha de lluitar.” L'afirmació la fa Miquel Catasús, vocal d'Urbanisme i Equipaments de l'associació de veïns del Clot-Camp de l'Arpa, i es refereix a la residència i centre de dia per a gent gran Alchemika, que al juliol per fi va obrir les portes en aquest barri del districte barceloní de Sant Martí. L'equipament públic –la Generalitat n'és la responsable– es posa en marxa amb sis anys de retard, ja que la primera data prevista era el 2010. En aquest temps, els veïns de la zona no han deixat de batallar perquè la residència que tant han reivindicat fos una realitat i no han dubtat a sortir al carrer per reclamar l'equipament, que veuen molt necessari. Catasús ho té clar: “Si lluites costa bastants anys, però, si no lluites, no ho aconsegueixes mai.”

La residència es va acabar de construir l'any passat –principalment a causa dels problemes econòmics de la Generalitat– i forma part de l'illa d'equipaments de l'antiga fàbrica de plàstics Alchemika. Hi ha, en concret, una escola bressol, una biblioteca i un centre de barri. “Mirant-ho en conjunt, estem satisfets, tot i que hem estat 40 anys lluitant per tenir equipaments públics en aquest espai”, recorda Catasús. L'Alchemika té 98 places de residència assistida i 25 de centre de dia. “Hem insistit molt i al final hem aconseguit que, en aquest cas, es tingués en compte el criteri de proximitat en l'adjudicació de places; ens han dit que els veïns de Sant Martí i Sant Andreu han tingut prioritat”, comenta Catasús. En aquests moments, segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, hi ha 69 persones ingressades i la totalitat de les places estaran ocupades a mitjan setembre. El centre de dia es posarà en marxa el mes vinent.

Assegurar un bon control

Pel que fa a la gestió de la residència, la Generalitat l'ha adjudicada a una unió temporal d'empreses (UTE) formada per OHL-Servicios Ingesan i Asproseat, i això és el que no ha agradat als veïns. No volien que la gestió fos privada i sempre han reclamat que se n'encarregués una empresa pública o una entitat del tercer sector –sense ànim de lucre–, amb transparència i control social. “Des que ho vam saber ens hem centrat a intentar treballar amb l'empresa perquè la gestió i el servei siguin com més correctes millor i, si pot ser, modèlics”, afirma Catasús.

En aquest sentit, sembla que hi ha bona predisposició per part d'OHL. “Aviat es concretarà la constitució del consell de participació del centre, en què hi haurà l'associació de veïns –que demana que hi sigui també la federació d'entitats del Clot-Camp de l'Arpa–, l'administració i treballadors, usuaris i familiars; volem que tingui un funcionament profund i que s'hi decideixin coses de forma consensuada”, diu el portaveu veïnal. La propera reunió de l'associació de veïns se celebrarà el 6 de setembre a la tarda, a la biblioteca, i allà es començarà a tractar el tema del consell de participació amb tothom que hi estigui interessat.

L'Alchemika, doncs, ja funciona i ara els veïns centraran els esforços en altres batalles. “El pla d'equipaments del Clot-Camp de l'Arpa del 2003 recull que el barri necessita, almenys, tres residències més i una ja està prevista a Glòries”, recorda Catasús. Els veïns volen que aquest centre sigui inclòs en el nou conveni sobre equipaments socials que negocien Ajuntament i Generalitat , per tal que es pugui fer “en pocs anys”. Mentrestant, la inauguració oficial de l'Alchemika serà a la tardor. “No ens preocupa especialment, el que volem és que funcioni bé; si vénen els polítics, però, farem la nostra feina i els collarem una mica perquè s'ha de fer més inversió social”, adverteix Catasús.

Caiguda de vidres abans de l'estrena

Els endarreriments no han estat l'únic element negatiu que ha envoltat la posada en marxa de la residència per a gent gran Alchemika. El 26 de febrer passat, quan tot just s'estava acabant de moblar el centre, algunes de les làmines de vidre que cobreixen l'edifici van caure a la rampa d'accés i al pati de l'escola bressol municipal Camp de l'Arpa, situada just al costat de la residència. Un fet que l'associació de veïns va considerar “sorprenent”, tenint en compte que el centre encara no s'havia estrenat.

Les làmines van caure de la façana que dóna al pati de la residència –que limita amb el de l'escola bressol– i, per sort, es van desprendre de nit sense que ningú prengués mal. Ara bé, durant el mes de març l'entrada principal de l'escola bressol es va mantenir tancada i, per motius de seguretat, es va habilitar l'accés per la porta d'emergència. La situació va generar les queixes de les famílies, que mantenien que s'alterava el bon funcionament de l'escola perquè sempre hi havia d'haver algun treballador pendent d'obrir la porta –sense intèrfon– quan era necessari. Els infants tampoc no van poder utilitzar el pati principal durant un parell de setmanes. Arran de la caiguda dels vidres, es va revisar la correcta subjecció de la resta de làmines i l'incident va quedar finalment en un fet aïllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia