Societat

itàlia

terratrèmol

S'eleven a 250 les víctimes pel terratrèmol a Itàlia

Les autoritats preveuen que el balanç de víctimes augmenti i podria superar les 300 del sisme de l'Aquila del 2009

El ministeri d'Afers Exteriors espanyol confirma que una dona de Granada ha perdut la vida en la catàstrofe

Ja són almenys 250 les persones que han mort com a conseqüència del terratrèmol de 6,2 graus a l'escala de Richter que dimecres a la matinada va sacsejar el centre d'Itàlia, segons l'últim balanç oficial fet públic per l'agència de Protecció Civil italiana. Les autoritats adverteixen que la xifra podria augmentar en les properes hores.

Després d'una nit de treballs per intentar trobar supervivents d'entre la runa, el govern ha augmentat aquest matí de dijous de 159 a 247 el nombre de víctimes mortals en la catàstrofe natural, si bé més tard han revisat la xifra fins a les 241. Però en l'últim balanç oficial, ofert a mitja tarda, el total de morts s'ha incrementat en nou persones, fins a les 250. A més, hi ha 365 persones continuen hospitalitzades.

Els responsables de Protecció Civil han anunciat en conferència de premsa la nova dada amb sis víctimes menys que en l'anterior balanç, perquè al seu torn ha estat rectificat el recompte proporcionat per la delegació de Govern d'Ascoli Piceno.

Del total de morts, 204 han estat trobats a Amatrice, una de les localitats més afectades.

El govern italià ha informat que hi ha molts menors entre els morts, entre ells, un nadó de 18 mesos. Les tasques de rescat continuen contrarellotge a municipis com Amatrice, Accumori o Pescara del Tronto.

Tot i això, les autoritats locals no han descartat que la xifra pugui continuar augmentant.

“No hi ha certesa en els números. No tenim una llista d'on partir per començar el recompte dels desapareguts”, ha assenyalat el director de Protecció Civil, Fabrizio Curcio. “Continuarem buscant fins al final”, ha afegit.

Fins ara, han estat rescatades vives 215 persones. A Pescara del Tronto dimecres al vespre es va poder rescatar viva una nena 17 hores després del terratrèmol.

A més dels veïns, les autoritats temen per la vida de desenes de turistes, ja que un dels principals hotels d'Amatrice, l'Hotel Roma, s'ha esfondrat. Allà hi havia allotjades unes 35 persones. I és que a la zona s'hi havia de celebrar aquest cap de setmana un festival gastronòmic.

Aquest dijous el ministeri d'Exteriors espanyol ha confirmat que entre les víctimes hi ha una dona de nacionalitat espanyola, originària de Víznar (Granada), que estava de vacances amb el seu marit, de nacionalitat italiana, a Illica, un nucli d'Accumoli.

La premsa italiana apunta que el balanç final de morts podria fins i tot acabar superant el del terratrèmol de L'Aquilla, l'any 2009, quan van perdre la vida més de 300 persones.

Tres-centes rèpliques

Les tasques de rescat s'estan fent enmig de noves rèpliques del terratrèmol, fins a unes tres-centes la passada nit. La més forta de les últimes hores va afectar la localitat de Rieti i va ser de 4,5 graus en l'escala de Richter.

Les rèpliques han afectat també localitats que ja van ser colpejades pel sisme de la matinada de dimecres i altres com Perusa.

A Amatrice la terra ha tornat a tremolar, aquesta vegada amb menys potència, 4,3, segons l'Institut Italià de Geofísica i Vulcanologia. La sacsejada ha durat a penes uns segons, però la gent ha començat a córrer cap als espais oberts i ha reviscut els moments de pànic que fa més de 24 hores es van patir al centre d'Itàlia. El nou sisme no ha produït víctimes, però els edificis danyats s'han ensorrat definitivament.

En aquesta població els serveis d'emergència han organitzat un campament per acollir temporalment les persones que s'han quedat sense casa.

Iniciatives solidàries

Itàlia està promovent diverses iniciatives tant civils com governamentals per ajudar els damnificats del terratrèmol.

La Creu Roja i les autoritats han fet una crida a donar sang, i milers d'italians han fet cua als hospitals per ajudar les víctimes. El ministre de Cultura, Dario Franceschini, ha decretat que totes les entrades que els museus públics de tot Itàlia recaptin aquest diumenge 28 d'agost aniran destinades a ajudar a restaurar els edificis danyats a la zona del terratrèmol i a la recuperació del patrimoni cultural.

A través d'un comunicat, el ministre de Cultura ha instat els italians a visitar algun dels centenars de museus i nombrosos llocs arqueològics d'Itàlia “en un signe concret de solidaritat” amb les víctimes del terratrèmol.

Els restaurants italians proposen donar 2 euros per cada plat de pasta all'Amatriciana que serveixin. El plat és típic de la zona afectada pel sisme.

Els Bombers de la Generalitat han ofert a Itàlia la seva ajuda en les tasques de rescat, en concret, ofereixen comandaments, bombers dels GRAE (l'equip del cos especialitzat en salvaments) i tècnics en esfondraments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA