Societat

Municipal

El cost dels grafits

L'Ajuntament de Barcelona es continuarà gastant 4 milions a l'any per netejar pintades o retirar cartells de la via pública

Al centre de la capital, on hi ha més gargots, faran campanyes de rentatge en barris sencers

A peu, en cotxe o en bicicleta, només cal fer un tomb per Barcelona per constatar que les pintades s'han convertit en un element més, ja interioritzat, del paisatge de la ciutat. Aquesta realitat, però, es contraposa amb el corpus doctrinal de l'Ajuntament, que sosté que la proliferació indiscriminada d'aquest tipus de gargots en el temps provoca una sensació de degradació en l'enton que, portada a l'extrem, fins i tot pot ser considerada una forma de contaminació o vandalisme. I, com a tal, s'ha de combatre. Per això, almenys des del 2008 el consistori du a terme una campanya sistemàtica de neteja de grafits i d'altres components –com cartells o adhesius–, que decoren el mobiliari urbà, i que té un cost anual de quatre milions d'euros. El contracte per la prestació d'aquest servei caduca enguany i el consistori ja prepara renovar-lo en uns termes econòmics i de condicions molt semblants a l'actual. És un senyal indicatiu que el problema encara hi és i, per tant, cal continuar estant-hi a sobre a una certa intensitat.

El pla de treball en qüestió parteix de la tesi, coherent, que les pintades sobre les quals cal actuar no són els murals amb vocació artística que es poden trobar, per exemple, al parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec. Parlem, més aviat, de tags o firmes de grafit, o les clàssiques proclames més o menys afortunades estampades sobre una paret. Segons dades del 2011, les últimes fetes públiques, a alguns carrers de la capital catalana n'hi arriba a haver fins a 18 per cada quilòmetre viari. I el total de grafits que es van sanejar aquell mateix any pujava a 424.000 m², l'equivalent a la superfície de vuit vegades el Camp Nou.

Per continuar aquesta escomesa, el consistori preveu dedicar-hi un mínim de 30 equips –formats per un o dos operaris–, en dies feiners, i 5 els festius. Les façanes dels edificis i espais públics seran el seu àmbit d'actuació prioritari. També s'intervindrà, però, en les privades quan s'hi detecti una “pintada ofensiva que calgui esborrar de manera urgent” o quan es consideri que cal preservar la qualitat del paisatge urbà, en virtut del que dicta l'ordenança vigent. Per contra, hi ha un conjunt d'indrets que queden exclosos del servei, com ara els monuments i edificis catalogats, les plaques de carrers, les marquesines d'autobusos, els talussos de les rondes, recintes esportius o lúdics gestionats per privats o consorcis, túnels i contenidors o papereres –la neteja dels quals ja va inclosa en el contracte específic–. L'empresa que acabi guanyant la licitació haurà de determinar quines tècniques utilitzarà per netejar els gargots. Fins ara se'n feien servir bàsicament tres: pintar-hi a sobre, llançar-hi sorra a pressió quan són parets rugoses, o bé cobrir la pintada amb una pasta especial que la desfà al cap de 24 hores. Igualment, també es podran utilitzar en indrets considerats sensibles –el mobiliari urbà, per exemple– les solucions preventives que ofereixi el mercat, com ara productes antiadherents que facin més fàcil esborrar el grafit. Si bé aquesta problema repercuteix sobre el conjunt de la capital catalana, hi ha zones com ara el centre on la proliferació de firmes (tags) o semblants sembla desbocada. Per això, de cara als propers tres anys s'ha esbossat un pla de xoc genèric per actuar sobre les superfícies que estiguin més castigades, com són tot el barri de la Ribera, el Gòtic, el Raval, el Poble-sec, la Vila de Gràcia i el Quadrat d'Or que formen la Diagonal, Via Laietana, carrer d'Enric Granados i els volts de la ronda Universitat. A la resta de la ciutat no s'hi farà una actuació tan intensiva sinó sobre carrers puntuals que, això sí, es consideren emblemàtics com la rambla de Badal, la Meridiana o la Diagonal.

El contracte serà vigent fins a l'any 2019, a raó de 3,9 milions pels dos primers anys, i de 3,2 per l'últim ja que, possiblement, aquest no seria enter. Al marge dels grafits, també determina que els equips encarregats del servei també hauran de treure els cartells publicitaris que inunden la via pública incomplint les ordenances, així com altres elements que no estan en aquesta categoria però que també facin un ús no reglat del carrer. En tots dos casos, caldrà informar de qui els ha col·locats a fi i efecte d'incoar-li una eventual sanció.

LA XIFRA

30
equips
formats per una o dues persones seran els encarregats, entre setmana, de sanejar les pintades.

La normativa preveu multes de fins a 3.000 euros

En l'article 20, l'ordenança de civisme estableix explícitament la prohibició de fer pintades o escrits amb qualsevol material a l'exterior de l'espai públic així com a l'interior d'equipaments o el transport públic, entre d'altres indrets. Queden exclosos del vet els murals artístic que es facin amb permís. En principi, aquesta conducta està tipificada com a lleu i, en cas de ser enxampat, la multa corresponent pot arribar a 750 euros. Hi ha, però, agreujants. Si es fan a mitjans de transport, parcs o jardins públics, en façanes d'immobles confrontats o en senyals de trànsit, la multa pot arribar als 1.500 euros. I en el cas que el grafit es faci sobre un edifici o un monument catalogat o protegit des del punt de vista patrimonial, la quantia pot ser de 3.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona