Societat

Emoció i solemnitat a Berga per rebre la Mare de Déu de Queralt

Una processó formada per les comparses de la Patum, representants de la festa dels Elois i algunes autoritats dóna la benvinguda a la Mare de Déu a Berga

Ovació i molt de respecte en el primer dia de la verge lluny del santuari

“Participarem en els actes de caire més transversal”, assenyala la CUP

Dia històric al Berguedà. La Mare de Déu de Queralt va arribar a Berga i ho va fer enmig d'una gran expectació. Els berguedans i berguedanes no s'ho van voler perdre i van sortir ahir al carrer per presenciar una processó que passarà a la història.

Amb els balcons plens a vessar i els carrers atapeïts com si es tractés d'una cercavila, les comparses de la Patum i els representants de la festa dels Elois van sortir des de la plaça de Sant Pere a les sis de la tarda. Des d'allà, i en una comitiva encapçalada pel tabaler de la Patum, gegants, nans, guites, maces, l'àliga, turcs i cavallets, van recórrer tot el carrer Major per ser presents en el moment de l'arribada de la Mare de Déu a la plaça de la Creu, al capdamunt del passeig de la Pau.

També a les sis de la tarda, la Mare de Déu va sortir del santuari de Queralt en un cotxe especial per a l'ocasió que la va portar fins a la plaça de la Creu. A les set de la tarda, tal com estava previst, la Mare de Déu va arribar al punt de trobada pel carrer del Roser, on milers de persones l'esperaven entre nervis, emoció i un punt de desconcert. El cas és que l'arribada de la verge al poble era un esdeveniment anunciat des de feia mesos, però va ser
“una d'aquelles coses que no t'imagines fins que les veus”, afirmava a peu de carrer un berguedà bocabadat i sorprès amb el que veien els seus ulls.

Confeti i aplaudiments

Tan bon punt va arribar a la plaça de la Creu, la Mare de Déu va abandonar el vehicle que la va portar fins a Berga i la processó va començar. Els privilegiats que van poder veure l'escena des dels balcons van llançar confeti al cel de Berga en el moment de l'inici de la marxa i van crear així un ambient solemne però alhora festiu i de celebració.

Amb la música de la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), la processó va enfilar carrer Major amunt fins a arribar a la plaça de Sant Pere. Un cop allà, i en una plaça plena de berguedans pròpia d'un dia de Patum, la banda de l'EMMB i diverses corals d'arreu de la comarca van interpretar el virolai Verge gentil de mossèn Marià Miró, l'Himne de la coronació d'Antoni Ribera i l'Ave Maria de mossèn Pere Tuyet.

En un primer moment, la plaça va rebre la Mare de Déu entre silenci i solemnitat. Tot i això, al final de l'Himne de la coronació Berga va esclatar en aplaudiments i crits. Va ser un moment apoteòsic que va precedir la darrera de les interpretacions i l'entrada de la verge a l'església de Sant Pere, on descansarà fins demà, dia en què es preveu que visiti municipis d'arreu del Berguedà.

Sense l'equip de govern

L'equip de govern de Berga (CUP) no va ser present entre les autoritats en la processó d'ahir. Prèviament a l'inici dels actes, la regidora Mònica Garcia ja havia anunciat que la CUP no hi participaria, entenent que “la celebració no és representativa de tot el poble de Berga”. “Per tant, optarem per centrar-nos en la participació en els actes de caire més transversal”, hi va afegir. L'equip de govern va decidir, doncs, “donar suport a la celebració com fins ara, entenent-la com un moviment, però sense necessitat de participar activament en el vessant estrictament religiós”, va assenyalar Garcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes