Societat

Prevenció

Dos reusencs expliquen la seva experiència en el programa ‘Altersuer'

Joves que ajuden joves

Maria Castro i Aleix Lobato han estat voluntaris de l'EPI Jove del Casal de Joves de Reus

L'experiència els ha servit per lluitar contra els estereotips i ajudar els altres

"Els joves no fan cas a Facebook de l'Ajuntament de Reus” però “poden escoltar una persona que no és adulta”, dictaminen la Maria Castro, de 16 anys, i l'Aleix Lobato, de 19 anys. Aquests dos joves han estat voluntaris durant tres i quatre anys, respectivament, de l'EPI Jove del Casal de Joves, on han fet tasques d'intermediació amb adolescents. Entre altres programes desenvolupats, han col·laborat també en el projecte transversal Altersuer, que, liderat pel Casal de Joves, es fa amb la col·laboració dels departaments de Salut, Esports i Joventut, i és subvencionat pel Ministeri de Sanitat i Serveis Socials. En la seva darrera edició, 3.267 joves reusencs s'han beneficiat d'aquesta iniciativa, que pretén dotar l'oci juvenil, per a joves d'entre 12 i 20 anys de la ciutat, d'alternatives saludables i participatives.

“M'ha ajudat a trencar la meva timidesa i a expressar-me davant els altres”, comenta Castro, que lloa l'actitud dels tècnics del Casal de Joves, que, segons ella, parlen amb “tendresa”. “Ens han proporcionat la maduresa de saber escoltar altres opinions”, diu Lobato, que assenyala, a més, que poder trobar-se amb altres joves d'instituts, ambients i edats diferents “ajuda a treure tòpics” sobre les altres persones. Provinents de dos centres de secundària (el Puigcerver i l'institut Vila-seca), Castro i Lobato coincideixen a assegurar que els joves es relacionen amb pocs cercles i que tenen, més aviat, prejudicis sobre els que no formen part del seu propi entorn. “T'ajuda a desterrar la idea que no pots parlar amb una persona perquè és un pijo o perquè va a un centre públic”, coincideixen tots dos.

Sobre una de les grans qüestions que es viuen en l'adolescència, la descoberta de la sexualitat, Lobato és extremament clar: “Continua sent un tema tabú.” “A l'institut pensen que ens ho han d'explicar a casa i la família creu que ho faran al centre”, diu. “Fa tres anys va venir una tècnica a l'institut a ensenyar-nos a posar preservatius, quan haurien d'haver vingut molt abans”, comenta. Precisament, el descobriment de la pròpia sexualitat és un dels factors que poden incidir en un dels problemes que darrerament s'estan treballant més als instituts a través de tallers: l'assetjament escolar. I és que, segons Castro i Lobato, encara queda molt per a l'acceptació a les aules de l'homosexualitat masculina i femenina, o per entendre que la sida no afecta un col·lectiu determinat, sinó que hi ha pràctiques de risc que poden ajudar a contraure la malaltia.

Precisament sobre el consum d'alcohol, Lobato i Castro valoren positivament el programa El kit de la qüestió, que fa poc es va presentar en societat. Aquest material proporciona elements d'informació i reflexió als joves sobre les drogues i l'alcohol. Com a alumne de l'escola taller de Mas Carandell, Lobato explica que va participar en la gravació d'entrevistes a persones que es trobaven al carrer sobre el consum de begudes alcohòliques. “No sempre eren joves d'instituts i no sempre volien que els gravéssim amb la càmera, però habitualment participaven i parlaven del tema”, comenta.

Electropiscina, cuina, grafits… l'oferta que tenen actualment els joves de Reus és variada i relativament àmplia, però en realitat l'essència és aprendre a acceptar-se a un mateix i als altres. Una tasca en la qual la Maria i l'Aleix ja han avançat molt i han ajudat a progressar els altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia