Societat

Societat

El pregó de Palafolls entra en erupció

L'Ajuntament en fa un film i recull en to d'humor els episodis que han marcat l'any

El capítol en què apareixen legionaris encén les xarxes

La cançó ‘Bajo el volcán', de Love of Lesbian, fil conductor

Que Palafolls és un dels municipis del Maresme que més innova en el pregó de festa major no és cap novetat. Fa anys que el començament de la celebració està marcada per un muntatge escènic inspirat en algun musical que permet la participació de desenes de veïns. L'any passat la inspiració va ser Mecano, però en edicions anteriors dalt de l'escenari es van veure espectacles basats en els Beatles i Abba i fins i tot un lipdub l'any 2010 en què van prendre part 1.500 ciutadans, segons destaca l'Ajuntament. Aquest any, però, la imaginació i la gosadia han fet un pas més i han transformat el pregó en pel·lícula. Un film que sota el curiós nom de Sota el volcà lèsbic pren com a fil conductor el tema Bajo el volcán, del grup català Love of Lesbian. L'alcalde, Valentí Agustí (PSC), artífex de l'experiència, explica que el film s'ha enregistrat durant l'estiu i que està dividit en cinc capítols que fan referència a “situacions, episodis o anècdotes que han passat durant aquest any”. “Hem volgut provar un nou format que permet la col·laboració de molta més gent i prenem com a línia argumental un suposat volcà que apareix a Palafolls”, precisa Agustí. Així, amb un marcat to d'humor tenyit de fina ironia i unes gotes de sarcasme apareixen petites històries, entre altres temes, sobre la plaga de conills en alguns indrets del municipi, un diàleg entre vulcanòlegs i adolescents del poble que té com a escenari la masia de Can Batell recentment restaurada com a local per a joves, diferents històries d'amor nascudes entre els propietaris de gossos que passegen pel Gorg dels Cans i la recerca d'unes joves a Les Ferreries de proves que demostrin que el català és perseguit. És l'episodi quart, El rapte de l'L5, que, sense haver estat visionat, ja ha destapat una erupció de crítiques a les xarxes socials que els organitzadors lamenten i asseguren que no acaben d'entendre. El resum de l'episodi és el rapte histriònic per part d'un comando extremista d'un bus urbà on hi ha un grup de legionaris que es dirigeixen cap a la processó del barri de Sant Lluís. “Al final la situació es resol de forma positiva i tothom es fa amic”, afirma l'alcalde, que no vol revelar més de l'argument abans de la presentació, el 7 de setembre. Per Valentí Agustí, “no hi ha hagut pas voluntat de faltar al respecte ni a cap persona ni a cap institució, perquè sempre ens hem mogut dins la ficció”.

Reaccions irades

L'explicació, però, no ha agradat a determinats col·lectius que han revifat el conflicte que hi va haver per Setmana Santa en el municipi, quan van desfilar els legionaris tot i la prohibició aprovada pel ple. Quant als grups municipals, el primer a manifestar el seu desacord ha estat el cap del PP, Òscar Bermán, que ha acusat l'alcalde i el càrrec de confiança, Antonio Selvaggi d'atemptar contra la pau social. “Agustí te una obsessió malaltissa pels legionaris i vol convertir el pregó en una provocació per amagar les mancances reals del pobles”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR