Urbanisme

Urbanisme

Emergeixen vint metres de muralla medieval a la Rambla de Barcelona

Les obres de reurbanització de la Rambla de Barcelona han deixat al descobert el que ja es preveia que apareixeria: un tram de la primera muralla medieval de la ciutat (dels segles XIII i XIV, inicialment era de fusta); restes de l’antiga Caserna de Drassanes (utilitzada entre el 1792 i 1935), amb el seu pati d’armes, situat just davant de l’edifici actual de la Delegació de Defensa; i el coetani semibaluard de Drassanes, construïts al mateix moment del projecte original de la Rambla.

Els treballs, que van començar fa un any i mig, han fet emergir trossos inconnexos al llarg de més de vint metres de la muralla. No s’han excavat del tot perquè hi ha arbres que podrien caure o morir. Es tracta d’un pany de paret d’uns tres metres d’alçada (en feia cinc més) de la fortificació encarregada pel rei Pere II el Gran el 1285 per protegir la ciutat durant la confrontació amb els francesos. L’arqueòleg Carles Carbonell, director de la intervenció, ha mostrat aquest dimecres a la premsa els descobriments, que s’han documentat i es tornaran a tapar. “L’estat de conservació, en general, és bo”, ha assegurat. Entre els elements que han tornat a veure la llum del sol hi ha la base de dues torres medievals pentagonals. En tot moment s’ha procurat aprofitar canalitzacions existents per als serveis per tal d’afectar el mínim possible les restes. La muralla, les Drassanes i el semibaluard són Béns Culturals d’Interès Nacional.

“Aquests elements són molt complicats de reintegrar dins de l’espai públic i mostrar-los”, ha admès Xavier Maese, del Servei d’Arqueologia de Barcelona, que ha detallat que han obert el triple de l’espai que afecta la reurbanització per poder contextualitzar i obtenir més dades sobre les restes. “Sempre excavem més del compte”, ha explicat.

La Caserna de les Drassanes era situada a l’espai comprès entre l’antic convent de Santa Mònica i el portal de la Pau, allà on avui s’aixeca l’edifici de la Comandància de Marina del Sector Naval de Catalunya. Era adossada a les antigues Drassanes com una mena d’annex. El 1927, el govern de la dictadura de Primo de Rivera va iniciar una modernització de casernes i aquarteraments militars i la va clausurar.

Es preveu que les obres de reurbanització de la Rambla continuïn fins el mes de juny. Segons ha detallat Carbonell, queda per descobrir la part de la façana de les casernes i part de la muralla de mar que connectaria amb el que queda de la muralla del segle XIII.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona