Urbanisme

Desallotgen un edifici de Santa Coloma de Gramenet per l’aparició d’esquerdes

Una seixantena de veïns estan fora de casa i s’ha de revisar una segona finca, també dels anys 60

Una seixantena de veïns de Santa Coloma de Gramenet van haver de marxar de casa ahir a la tarda per l’aparició d’unes esquerdes a l’interior dels seus habitatges. Es tracta del bloc número 9 del carrer Pirineus, entre els barris de Santa Rosa i Raval. En aquest edifici, construït als anys 60, hi ha un total de 31 pisos i els afectats per les esquerdes en són 19. Bona part d’aquests veïns tenen problemes de vulnerabilitat i precarietat i l’Ajuntament ha ofert un allotjament d’emergència per a 51 persones, de les quals tretze són menors. La resta de veïns no ha necessitat l’ajuda municipal. Les persones desallotjades responen a diferents perfils: propietaris, llogaters i ocupes. Des dels serveis socials s’analitza individualment cada cas per oferir una solució provisional.

En un primer moment s’havia informat del desallotjament de dos blocs, el 9 i l’11 del mateix carrer. Els veïns del número 11, però, poden dormir a casa i l’edifici serà revisat “d’immediat”, segons ha explicat l’alcaldessa, Núria Parlon. L’alcaldessa ha afegit que el desallotjament i la posterior col·locació de puntals s’ha fet per seguretat i “per evitar un col·lapse de l’estructura”. “A partir de demà hem de veure quina és la solució que hem d’aportar a l’escala 11”, que serà inspeccionat.

Els veïns d’aquests dos edificis ja tenien constància de les esquerdes des de feia temps i havien encarregat un informe tècnic per avaluar l’estat de l’immoble. El passat cap de setmana, però, un inquilí d’un habitatge social propietat de l’Ajuntament va alertar el consistori de l’estat del pis. En rebre la comunicació, l’Ajuntament va demanar un segon informe tècnic sobre l’edifici i d’acord amb l’administrador de la finca i la comunitat de veïns va ordenar el desallotjament per motius de seguretat. El consistori ha decretat el cessament de l’habitabilitat de diferents pisos, i el desallotjament s’ha ordenat per tal que una empresa especialitzada comenci a col·locar puntals a les zones que s’han de reforçar. La solució definitiva per a l’edifici “queda en mans de les persones propietàries”, segons fonts municipals. El consistori només és propietari d’un pis.

El consistori admet que la construcció, dels anys 60, arrossegava problemes de conservació i manteniment. Tot i això, fa uns anys va adquirir un dels immobles per destinar-lo a usos socials. Ara, expliquen, la prioritat és la “salvaguarda” dels veïns i l’atenció de les famílies vulnerables.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ja s’havia fixat en l’estat del parc d’habitatges d’aquesta zona de la ciutat feia uns anys. El 2016 va posar en marxa un projecte per a la rehabilitació de blocs de pisos molt envellits i construïts entre els anys 60 i 70.

Els principals problemes que es relataven eren d’instal·lacions obsoletes, humitats, aïllaments, manca d’ascensors o estat “indigne” de les façanes. L’Ajuntament s’encarregaria de coordinar les obres, vetllar per l’execució dels treballs i facilitar diferents opcions de finançament. La primera experiència, justament, es va dur a terme a l’altre extrem del mateix carrer Pirineus, a tocar del barri del Fondo. L’actuació va beneficiar 360 habitatges i 26 locals de 32 blocs de pisos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva