Urbanisme

urbanisme

Restauració de la plaça Reial de Barcelona, 40 anys després

L’Ajuntament de Barcelona impulsarà una rehabilitació conjunta i unitària de totes les façanes i els porxos de la plaça Reial. L’actuació es farà declarant la plaça Reial com a àmbit de regeneració urbana i afectarà tota la plaça, el carrer Colom i també el passatge Madoz.

L’espai porxat data de l’any 1848, és obra de l’arquitecte Francesc Daniel Molina i es va construir al solar que havia deixat l’antic convent dels Caputxins. Des de la seva construcció s’hi han fet diverses intervencions puntuals, però el darrer gran projecte de rehabilitació es va fer l’any 1982. Des d’aleshores, no s’hi ha fet cap actuació global.

La intenció de l’Ajuntament, segons va anunciar ahir l’arquitecta en cap, Maria Buhigas, és donar uniformitat i bellesa a aquest conjunt i recuperar-ne els valors patrimonials. Les actuacions es faran a les façanes i sota porxos i a les parts de pedra. Aparadors i interiors dels locals queden fora de les actuacions. Segons va destacar ahir Buhigas, es volen restituir elements originals de la plaça, les façanes de la qual estan protegides i catalogades com a bé d’interès local.

Gestió de l’Ajuntament

L’Ajuntament s’encarregarà de tots els tràmits i gestions per a la rehabilitació. Així, les persones propietàries no s’hauran de preocupar d’encarregar projectes, demanar llicències o contractar les obres de restauració. L’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) girarà diverses quotes del cost de les obres a cada propietat, segons les dimensions de la façana. El pagament es podrà fer amb facilitats, dividit en diverses quotes.

A més, l’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà (IMPU), obrirà una línia de subvencions de fins al 45% dels imports que s’hauran d’abonar, amb un màxim de 50.000 euros per façana. Aquesta subvenció es descomptarà de la quota que hauran de pagar les persones propietàries.

Segons preveu l’Ajuntament, ara es duran a terme els treballs previs per redactar els projectes d’obra entre el tercer i el quart trimestre d’aquest any. El primer semestre de l’any vinent es farà el concurs, licitació i adjudicació de les obres per poder començar a mitjans del 2025. En total, duraran un any i mig i s’aniran fent per fases, de manera que no s’actuarà de cop a tota la plaça.

La proposta ja ha estat presentada a propietaris, comerciants i restauradors. L’Ajuntament, a través de l’IMU i de l’IMPU i del districte de Ciutat Vella, té la intenció d’assessorar-los en relació amb tot el procediment urbanístic, l’estat de les obres de restauració de les façanes i de millora de la imatge exterior dels locals, a més de la gestió i tramitació de les subvencions. Buhigas es va mostrar optimista pel que fa a la participació dels veïns, ja que, segons va dir, aquests també coincideixen que és una actuació “convenient”. Per la seva banda, la directora tècnica de l’IMPU va explicar que a la plaça hi ha “propietats molt diverses”, com ara comunitats de propietaris verticals i horitzontals, oficines i un hotel, però que després d’una primera reunió el consistori espera que es pugui obtenir l’aprovació dels 117 propietaris.

Les obres de la plaça Reial coincidiran amb les de remodelació de la Rambla, que podria estar llesta el gener del 2027, en comptes de l’any 2030 com s’havia previst inicialment. Mentrestant, la Via Laietana també segueix aixecada per obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS