Osona/Ripollès

Endavant la plataforma contrària a la construcció de macrogranges al Lluçanès

El malestar per la proliferació de macrogranges al Lluçanès i per la gestió que s'està fent de l'abastament d'aigua ha portat un grup de persones i d'entitats a crear la Plataforma Lluçanès Viu.

El col·lectiu, que es va presentar en públic a Prats coincidint amb la Fira de Sant Jaume, reclama més transparència informativa i que per sobre de tot es tingui en compte la conservació del territori amb unes activitats productives respectuoses amb el medi.

“Hem d'avançar però no a qualsevol preu”, va afirmar durant la presentació Ramon Baucells, jardiner de Perafita i membre de la plataforma, que va explicar que la “gota que ha fet vessar el got” i que ha portat a la creació del col·lectiu ha estat la construcció d'una granja de grans dimensions a la finca de Serrarols de Sant Martí d'Albars.

Baucells també va parlar del projecte de portada d'aigua del Ter al Lluçanès. “Si volen pujar aigua del Ter per malgastar-la i contaminar-la, anem pel bon camí”, va dir. La plataforma aposta per un model econòmic basat “en la feina ben feta”, el turisme rural, petites empreses agroalimentàries i pagesos que treballen de forma sostenible.

La presentació va incloure la lectura del manifest, que va anar a càrrec d'Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà. “Volem deixar palès que, estant d'acord que els canvis són necessaris, aquests no han de ser en cap cas negatius pel territori i les persones”, diu el manifest, que denuncia l'excés de purins als camps del Lluçanès, rebutja “el model industrial de carn barata” i mostra la preocupació “per la mala gestió i planificació de l'abastament d'aigua”. També destaca negativament l'existència d'altres activitats, “que en comptes d'ajudar a millorar la qualitat de vida hi van en contra, com per exemple la planta de compostatge de Fumanya”.

La plataforma, que s'ha proposat treballar per obtenir i difondre informació, inclou diferents persones i entitats del Lluçanès, el Berguedà, el Bages i Osona. Abans de presentar-se en públic ja comptava amb el suport d'una quarantena de persones i d'unes deu entitats adherides. Durant la fira, hi va haver recollida d'adhesions, que també es poden fer a través de la pàgina web www.llucanesviu.com. La presentació també va comptar amb les intervencions de Ginesta Rodríguez, del GDT, i Sergi Caballero, permacultor del Mas les Vinyes de Sant Martí d'Albars.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses