Tapís de memòries barcelonines

Montserrat Carulla i Vicky Peña evoquen en el seu pregó records de la ciutat i personalitats clau del teatre català

«Ens agradaria parlar-vos de la Barcelona on vam créixer, de com la vam conèixer», anunciava Vicky Peña, abillada amb una xarxa de pubilla per recollir els cabells, la gallana. I mare i filla –el primer cop que es donava aquesta entranyable confabulació en un pregó de la Mercè– van començar a desgranar i compartir retalls de la seva memòria barcelonina amb el públic, generant, en ocasions, complicitat i somriures. «Jo vaig néixer al Guinardó quan encara era un barri obrer, pagès i menestral als afores de l'esplendor i de la misèria de la ciutat», deia Montserrat Carulla. «Quan era petita, Barcelona em semblava una ciutat molt muntanyosa», responia Vicky Peña.

El joc d'aquest pregó parlava dels punts cardinals de l'orografia personal i d'una Barcelona –o millor dit, moltes Barcelones– que creua pràcticament tot el segle XX, amb els efectes del franquisme gris i la transició efervescent com a punts d'aturada obligats. «Recordar aquell Eixample resclosit de la postguerra em fa reviure dues sensacions (...): la quotidiana desesperació de la fam i la remor de les murmuracions», indicava Carulla.

Les dues actrius van entrellaçar infanteses, joventuts, arcàdies de felicitat (com l'evocació dels terrats) i teatre. Molta vida al i per al teatre. Aquí Carulla va voler fer aflorar alguns noms soterrats de la memòria col·lectiva, com Xavier Regàs, que «va afavorir l'estrena d'obres d'autors com Espriu i Brossa, l'arrelament del teatre català i l'assistència de companyies europees». I va enumerar un reguitzell d'actors i actrius del teatre català que van estar «picant pedra des de les acaballes dels quaranta» i teatres ja desapareguts. Vicky Peña va relatar el seu «màster personal en matèria d'espectacle» durant els anys de la transició, amb experiències com el Grec 76 o el Saló Diana, d'on van ser desallotjats.

També hi va haver lloc per a missatges lligats al glatir de la Barcelona d'ara. «Tots som immigrants: els meus pares n'eren des que van deixar la seva terra al Montsià i a la Segarra», deia Carulla, que també va voler recordar les seves «estimades Adrianes», l'associació de dones de la Mina, i no es va estar de dir que a Barcelona «continuen quedant pendents moltes coses, massa coses». Peña repassava les diferents «costures urbanístiques» i evolutives que han marcat Barcelona, i es preguntava, bo i recordant que «queda molta feina»: «en quina Barcelona viuran els meus fills, que també van créixer cap a Barcelona? Com evolucionarà Barcelona?». Entre el públic, una bona representació del teatre català, amb actors –Vicenta N'Dongo, Francesc Orella, Carme Sansa o Jordi Banacolocha, entre d'altres– i directors com Lluís Pasqual i Ferran Madico. També hi era l'exalcalde i expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, i l'exconseller Ferran Mascarell.

Després del pregó, una plaça Sant Jaume a rebentar –i amb algunes protestes polítiques– va veure en acció les figures del seguici popular i el toc d'inici de la Mercè, que donen pas a quatre dies de plena activitat i bullici a Barcelona.

El PP reclama que l'Ajuntament faci arribar el programa a casa

el punt

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va reclamar ahir que el consistori aprofiti els butlletins municipals que edita per encartar el programa de les Festes de la Mercè i, així, fer-lo arribar a les cases. Els populars asseguren que han recollit queixes de ciutadans que han assegurat que el consistori els adreça als «diaris del cap de setmana» per aconseguir els programes. Fernández Díaz assegura que «és lamentable que el govern es gasti més de 20 milions d'euros anuals en publicitat i siguin incapaços d'encartar el programa de les Festes de la Mercè als butlletins municipals».

LA TRIA D'AVUI

A dos quarts d'onze del matí
Missa a la basílica de la Mercè
A les onze del matí
Balls i passejada de gegants a la plaça de Sant Jaume
A un quart d'una del migdia
Arribada del seguici d'autoritats i ball de l'àliga a la plaça de Sant Jaume
A dos quarts d'una del migdia
Diada castellera amb les colles locals, a la plaça de Sant Jaume
A les sis de la tarda
Inici de la cavalcada de la Mercè, al carrer Pelai
A les nou del vespre
Concert de carilló de la Generalitat de Catalunya
A partir de les nou del vespre
Concert de DEPT i Whisky'ns al parc del Fòrum

LES FRASES

Montserrat Carulla
«Aquelles monges [de l'escola] no em van encomanar una especial vocació religiosa»
«La Mercè, durant el franquisme, va ser un fidel reflex de la grisor i la mediocritat d'una dictadura»
«Als més joves vull dir-vos una cosa: queixeu-vos tant com vulgueu, segur que teniu dret i raons, però sapigueu que sense llibertat, sense democràcia, se sent més fred i es troba a faltar la llum i l'aire»
«L'home que ho va fer possible [impulsor del Cicle de Teatre Llatí] es deia Xavier Regàs, un barceloní enamorat de la seva ciutat, del teatre i de la cultura que duia Catalunya i la República al cor»
«És trist que no hi hagi cap record de tants actors i actrius que van lluitar per la recuperació i la normalització del teatre català renunciant a carreres que haurien pogut ser més venturoses, lluitant i picant pedra des de les acaballes dels anys quaranta»
«Qui se'n recorda, avui, de tota aquella gent, d'aquells actors, escriptors, músics, decoradors que han caigut en l'oblit? He volgut que els seus noms, avui, fossin recordats en aquest Saló de Cent. Com diria Espriu, què ens passa, a nosaltres, ara gent neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç, que oblidem tan fàcilment?
Vicky Peña
«Moltes tardes la mare ens portava al teatre on estava treballant. (...) Em fascinava veure els actors i actrius fent el mateix personatge tarda i nit, però tan diferent cada vegada. (...) M'agradava molt que els senyors es maquillessin»
«Durant els anys difícils i fantàstics de la transició, Barcelona va viure un autèntic xarampió de vitalitat i creativitat»
«El vam condicionar [el Saló Diana] per oferir-lo al barri i a la ciutat; una mostra del que volíem i pensàvem que podíem: un teatre al servei del poble. Aquell barri Xino preolímpic ens va acollir amb els braços oberts»
«Per desgràcia el Diana va durar només divuit mesos. (...) El regidor de Cultura que hi havia aleshores, en comptes de jugar-se-la amb nosaltres per consolidar aquella línia de programació alternativa i autogestionària, va estimar-se més ignorar-nos»
«Els membres de l'Assemblea de Treballadors de l'Espectacle hem continuat fent teatre, servint el teatre en altres locals de Barcelona i d'arreu»
«Voldríem que recordessin Barcelona per la seva actitud acollidora, pel civisme dels seus habitants, per les possibilitats lúdiques i culturals que ofereix»

Tret de sortida de la Mercè musical

Les Festes de la Mercè van començar ahir amb multitud de concerts en diferents espais escampats per la ciutat. A la plaça Catalunya, el concert de Rosario va ser un dels plats forts, mentre que Nour, Speed Caravan i Rabah van omplir la plaça dels Àngels. També hi va haver qui va optar per anar a l'altre extrem de la ciutat, al Fòrum, on van actuar Taxi, Nena Daconte i Efecto Mariposa. Fins a la matinada de diumenge, els barcelonins podran gaudir d'un centenar de concerts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA