Societat

Societat

Or vermell a la Conca

El vi negre Vermell de Peguera 2013 del celler Clos de Peguera de Vilosell (DO Conca de Barberà) guanya el Gran Vinari d'Or 2015

Vilafranca torna a ser l'escenari de la gala dels premis dels vins catalans, que homenatgen Ramon Roqueta

Un vi negre jove DO Conca de Barberà elaborat amb raïm monestrell, una varietat tradicional catalana, és el millor vi de Catalunya d'aquest any segons el jurat dels Premis Vinari que es van entregar divendres a Vilafranca del Penedès. Es diu Vermell de Peguera, l'elabora Clos de Peguera, un petit celler situat al municipi de Vilosell (Lleida) i, segons el seu artífex, Xavier Nogués, “és un vi que no té secret, només macera amb el 50% de les pells cinc o sis dies perquè tregui el màxim de la fruita”. El secret, que sí que en té, és que recupera l'antic estil d'elaboració dels vins negres d'aquesta zona, que es deien vermells perquè la curta maceració amb la meitat de les pells li dóna un color pàl·lid, vermell de sang, tot i ser un negre. Un vi jove, fresc, que transmet la senzillesa i modèstia del seu elaborador i, alhora, la complexitat i elegància d'una varietat poc coneguda com és el monestrell.

Homenatge a Ramon Roqueta

Si Xavier Nogués va ser indiscutiblement el protagonista de la gala dels Premis Vinari 2015, el coprotagonista va ser l'octogenari Ramon Roqueta, elaborador manresà hereu d'una de les nissagues més antigues de vinaters catalans (segle XII) que va rebre un merescut Premi Montvínic a la trajectòria personal.

Dels 12 vins guardonats amb l'or a la seva categoria (dolços, blancs joves, blancs amb fusta, rosats, escumosos joves, escumosos rosats, escumosos reserva, gran reserva i antigues reserves, negres joves, negres amb criança i negres de guarda) sis estan elaborats amb la varietat garnatxa en totes les seves versions (blanca, roja i negra). La DO Cava va obtenir 4 Vinaris d'or, tot i que el jurat va premiar dos vins escumosos més: el Marfil Blanc de Negre Brut 2010 del celler Alella Vinícola, de la DO Alella, amb un altre Vinari d'or, i el Marta 2013 de Torre del Veguer, un Clàssic de la Do Penedès, amb un bronze en la categoria d'escumosos joves.

Enguany els premis han seleccionat com a finalistes 120 vins d'un total de 839 referències presentades. El director dels Premis Vinari i del digital Vadevi.cat, Joan Nebot, va celebrar ahir l'alta participació en el concurs i va dir que el principal objectiu del certamen és donar a conèixer i prestigiar els vins catalans perquè “encara dos de cada tres de vins que es consumeixen a Catalunya són de fora”. La gala va aplegar unes 400 persones a l'auditori de Vilafranca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.