Societat

Barcelona aprova un pla de xoc per impulsar l'economia cooperativa, social i solidària

El programa de l'Ajuntament s'inicia amb cinc projectes pilot en diversos districtes de la capital catalana

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat un pla de xoc per impulsar l'economia cooperativa, social i solidària “com un de les eines per donar resposta a l'emergència socioeconòmica que viu la ciutat”. Aquest pla d'actuació transversal, que compta amb un pressupost de 650.000 euros, aposta per actuacions en l'ocupació, l'empresa, emprenedoria, formació i la creació de la Xarxa de municipis d'economia solidària. La mesura s'iniciarà a través de cinc projectes pilot a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Nou Barris i Sant Martí.

Generar condicions per a l'ocupació estable, promoure itineraris d'inserció sòcio-laboral i combatre la feminització de la pobresa són els objectius que l'Ajuntament s'ha marcat com a “prioritaris”. Per això, d'entrada es preveu l'inici de cinc projectes pilot per dinamitzar l'economia solidària a la Barceloneta (Ciutat Vella), Poble-Sec i la Marina (Sants-Montjuïc, Porta (Nou Barris) i Pere IV (Sant Martí). Aquestes actuacions reforcen dinàmiques socials i comunitàries que ja estan en marxa o iniciant-se .

Dins el pla de xoc, el consistori treballa en una línia específica per enfortir amb formació i recursos a una vintena de cooperatives i organitzacions de l'economia cooperativa, social i solidària (micro, petites i mitjanes empreses) composades majoritàriament per dones, amb recursos limitats i amb dificultats per accedir a finançament.

A banda, s'obriran nous programes de pràctiques professionals per a joves en empreses cooperatives i s'està estudiant la viabilitat del mercat de l'ecocupació com un nou nínxol de treball sostenible i estable. En aquest sentit, l'objectiu és crear un ecosistema d'empreses, persones desocupades i administració que generin serveis d'estalvi energètic en edificis municipals.

L'Ajuntament ha subvencionat amb 200.000 euros l'entitat BiciClot per accelerar la construcció a l'edifici municipal de Can Picó del primer BiciHub de Barcelona, com a espai de connexió de serveis per la mobilitat sostenible i la formació des de l'economia solidària. L'equipament albergarà un taller i aules de formació, amb la intenció d'esdevenir la Fàbrica-Escola Rebiciclem. Així mateix, el consistori estudia incloure els criteris ASG (ambientals, socials i de bon govern) com a clàusules socials en el procés d'atorgament de les subvencions del 2016 per tal que pugui ser implantat al març.

El pla de xoc també compta amb la creació, a l'octubre passat, de la Xarxa Xarxa de Municipis per l'Economia Cooperativa, Social i Solidària. A més de Barcelona, ara en formen part municipis com Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Sabadell i 24 municipis més. Tenen l'objectiu de convertir l'economia solidària en un dels instruments principals de superació de les desigualtats socials diverses i d'orientació d'un model econòmic just i sostenible



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia