Societat

Mataró farà una ordenança per gravar els pisos buits

L'Ajuntament vol reduir el nombre d'habitatges desocupats i incrementar els recursos per a la borsa de lloguer social

Abans d'aplicar-la, esperen que la Generalitat marqui pautes i determini com s'ha sancionar

Si no fan cas, els propietaris hauran de pagar multes coercitives

L'Ajuntament de Mataró vol disposar d'una ordenança específica i pròpia per aconseguir reduir el volum d'habitatges sense ocupar i incrementar els recursos per a lloguer social. La proposta passa per elaborar una normativa que serveixi per regular el procediment mitjançant el qual poder verificar que els pisos estan buits sense motiu a la ciutat i requerir al propietari perquè, si no els incorporen al mercat immobiliari, els cedeixin a la borsa de lloguer. La regidora d'Urbanisme, Núria Calpe (CiU), admet que abans de tirar-la endavant volen tenir com a marc de referència la llei que a nivell català està prevista per la Generalitat, de tal manera que no hi hagi conflictes alhora s'interposar i reclamar sancions. Tot i això, Calpe insisteix a dir que la voluntat del govern municipal no és castigar els amos d'habitatges en desús sinó promocionar el lloguer a preus assequibles. “No volem posar multes, volem tenir pisos”, hi afegeix la regidora, que confia que una llei superior pugui marcar clarament la pauta a seguir en aquest aspecte espinós del dret a la propietat privada.

A Mataró, no només les entitats bancàries acumulen habitatges desocupats, sinó que també ho fan els particulars, i en molta més mesura. De fet, amb un parc aproximat d'uns 2.500 pisos deshabitats, l'Ajuntament calcula que més de 2.000 estan en mans d'uns pocs propietaris particulars, contra el mig miler que tenen els bancs. Calpe destaca que, a diferència d'anys enrere, les entitats financeres conscients de la greu situació que viuen moltes famílies, estan fent de mediadors socials per evitar desnonaments i tenir pisos tancats. En aquest sentit, la nova ordenança municipal incentivarà aquestes sinergies amb els bancs però també amb els particulars perquè deixin en mans de l'administració els seus immobles. “Hem de crear el marc necessari perquè tinguin confiança i els posin a lloguer”, manté Calpe, que admet també que a vegades no s'incorporen al mercat per por que els nous inquilins els facin malbé o, simplement, no paguin quan toca.

La regidora d'Urbanisme no amaga que si finalment ni uns ni altres fan cas dels requeriments municipals s'haurà d'afrontar al pagament de multes coercitives, la quantitat de la qual encara està per definir. Tot i haver tancat acords amb algunes entitats bancàries que han servit perquè se cedeixin en els últims tres anys una cinquantena d'habitatges buits a la borsa municipal, la realitat és que per donar resposta a totes les problemàtiques de la gent són pocs i no solucionen el problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Ciutadilla farà pisos de lloguer per a joves a l’antiga caserna de la guàrdia civil

Ciutadilla
societat

Les Dissantes tindran ‘tardeo’ amb bingo musical i un circuit per a persones cegues

Mataró
INFRAESTRUCTURES

Ferrocarrils posarà pantalles acústiques a Sant Vicenç dels Horts per reduir el soroll dels trens

Sant Vicenç dels Horts
sanitat

Salut tancarà 2.000 llits de servei no urgent la segona meitat d’agost

barcelona

El GEiEG rep el primer premi Josep Saguer als valors republicans

GIRONA

La reurbanització del passeig Comte Guifré comença dilluns que ve

SANT JOAN DE LES ABADESSES

Eco Equip netejarà 6.000 contenidors abans de la tardor

Terrassa
SOCIETAT

Un centenar d’al·legacions al Pla Territorial Parcial del Penedès

El Vendrell

Més participació amb menys pressupost a la festa major

Sant Cugat del Vallès