Salut

El fetus amb microcefàlia va ser detectat entre setmana 19 i 20 de gestació

La mare hauria decidit tirar endavant l'embaràs

Salut recomana a les gestants no anar a zones amb risc d'infecció i als homes que ho facin utilitzar preservatiu fins a sis mesos després del viatge

El primer fetus afectat per microcefàlia a Catalunya va ser detectat fa dues o tres setmanes quan es trobava entre la setmana 19 i 20 de gestació, ha explicat aquest divendres Joan Guix, secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Salut ha confirmat que es tracta també del primer cas a tot l'Estat i el segon a Europa i que coincideix amb una infecció simultània de Zika i Dengue. L'últim balanç del departament situa en 39 els afectats pel Zika, entre els quals quatre dones embarassades.

Guix ha comparegut aquest divendres en roda de premsa per informar sobre les últimes novetats dels afectats per Zika a Catalunya, després que aquest dijous es confirmés el primer cas de malformació en el fetus d'una dona infectada pel virus del Zika i del dengue. Ha concretat que el fetus pateix “microcefàlia i altres malformacions”, identificades l'últim mes en el marc d'un seguiment exhaustiu de la dona.

Fins ara Salut no havia volgut explicar l'evolució d'aquesta afectada al·legant raons de confidencialitat, pel mateix motiu, no n'ha donat més detalls. “Comprendran que aquestes persones, tant la família afectada com les altres portadores de la infecció passen per una situació d'angoixa”, a més de ser un grup reduït, ha indicat Guix, que ha demanat fer el màxim per salvaguardar la intimitat.

El secretari de l'APSCAT ha observat que “quan hi ha una coinfecció de Zika i dengue la probabilitat de malformació és més elevada”. I ha recordat que el Zika és una malaltia de la qual es tenen encara molt pocs coneixements.

La presidenta de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia, Elena Carreras, ha puntualitzat que “microcefàlia significa cap petit perquè és el primer que es veu quan el nadó neix, però va més enllà: no és un cervell normal sinó una mica més petit”, a més de tenir dilatació dels ventricles, calcificacions i no es desenvolupa correctament. Carreras també ha sostingut que la dona afectada pot decidir interrompre la gestació, opció que “pot estendre's al llarg de tot l'embaràs quan les lesions siguin molt greus”.

La dona hauria decidit, de moment i per qüestions religioses, continuar endavant amb l'embaràs, però pot demanar que un comitè d'experts valori si les afectacions de les malformacions poden posar en perill la vida del nadó, ha afegit Carreras.

39 casos del virus

La directora de vigilància epidemiològica de Salut Pública, Mireia Jané, ha detallat que prop de 140 persones a Catalunya s'han fet analítiques del virus, que han donat positiu en 39 casos, tots ells importats. En concret, són 15 homes i 24 dones, quatre d'elles en estat de gestació.

Fins ara hi havia quatre embarassades afectades, si bé una d'elles va donar a llum a final de la setmana passada a “un nadó en bon estat de salut sense cap tipus de problema”, que igualment continuarà controlat durant el pròxim any. El secretari de Salut Pública ha justificat que no va actualitzar el nombre de casos després d'aquest naixement perquè va coincidir en el temps amb l'entrada d'una nova gestant afectada en el còmput de casos –i amb la detecció de malformacions en un del fetus–, motiu pel qual continuaven sent quatre les gestants infectades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

Adjudicada la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA