Societat

SOCIETAT

Osona, primera comarca amb un pla per al col·lectiu LGTBI

El Consell Comarcal aprova al ple d'avui un document pel període 2016-2020 que podran desplegar els 50 municipis

Totes les àrees municipals hauran de promoure la igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere

Des d'Alpens fins a Viladrau, els 50 municipis que hi ha a Osona ja disposen d'un pla marc comarcal –pioner a tot Catalunya– per promoure la igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere. A partir de l'aprovació que avui se'n farà al ple del Consell Comarcal, els ajuntaments l'hauran de ratificar i adaptar a la seva realitat per aplicar-lo en els pròxims quatre anys.

El pla marc, presentat en públic dilluns, neix de la voluntat de donar resposta a la llei 11/2014, aprovada pel Parlament de Catalunya, per part del Consell Comarcal d'Osona; els ajuntaments de Vic, Torelló i Manlleu; la Mancomunitat la Plana, i l'associació LGTB Talcomsom. Després de fer un diagnòstic, coordinat pel Grup d'Estudis de Gènere de la UVic-UCC, finalment es disposa d'un document de referència: “No volíem que fos molt exhaustiu i que no s'apliqués, sinó que fos realista i avaluable”, diu Gerard Coll-Plana, professor investigador de la UViC-UCC i director del projecte.

El pla marc d'igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona és pel període 2016-2020, durant el qual “s'espera que es desplegui a tots els municipis, grans i petits, i que se'l facin seu”, comenta Isàvena Opisso, vocal de l'associació LGTB Talcomsom. Un dels grans objectius del pla és incorporar la perspectiva LGTBI a totes les àrees de la política municipal, però també combatre la discriminació i fomentar la visibilitat del col·lectiu. A Osona, a diferència de l'àrea metropolitana, dos dels grans problemes amb què es troben aquestes persones són una notable falta de visibilitat –“l'afectivitat en espais públics es considera no adequada”– i una manca de referents.

Tímids passos

El diagnòstic del pla posa damunt la taula algunes dades sobre la incorporació de polítiques LGTBI als municipis. Només a poblacions de més de deu mil habitants s'han dut a terme accions amb relació a LGTBI (22,9%), mentre que a la majoria de municipis amb una població inferior a aquesta ho troben interessant però no saben com fer-ho (47%) o bé no ho consideren necessari o prioritari (35,2%).

Per àrees, les que amb més freqüència han fet accions o tenen previst fer-ne són les d'Igualtat, Benestar Social i Cultura. I entre les que ho veuen interessant però no saben com fer-ho hi ha Esports, Seguretat Ciutadana, Alcaldia, Salut Pública i, també, Ensenyament.

En el camp de l'educació, Coll-Plana destaca que hi ha “poc treball a les aules” i que al professorat a vegades “li fa por tocar aquests temes” pel que pugui pensar el claustre de l'escola o les famílies. En aquest sentit, entre les desenes d'accions que proposa el pla, hi ha la formació del personal docent i del món educatiu o bé adequar la documentació dels centres a la realitat de famílies homoparentals.

LA XIFRA

47
per cent
és la xifra de municipis de menys de deu mil habitants d'Osona que no saben com fer accions LGTBI

LA FRASE

No volíem que fos un pla molt exhaustiu i que no s'apliqués, sinó que fos realista i avaluable
Gerard Coll-Plana
professor investigador de la UVic-UCC

Més enllà d'un dia per reflexionar

Per commemorar el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, que se celebra el 28 de juny, ajuntaments com ara el de Berga i el de Manresa van penjar la bandera de l'arc de Sant Martí. A la capital del Berguedà, Marc Parareda, president de l'Associació Talcomsom, dilluns ja va llegir un manifest a la plaça de Sant Pere contra la discriminació per identitat de gènere o orientació sexual, abans que ahir s'acabés la campanya Estimar sense diferències, del Consell Comarcal.

A Manresa, per primera vegada, es va col·locar al balcó de l'edifici consistorial l'emblema LGTBI de manera conjunta entre tots els grups municipals i el president de l'associació Manresa LGTBI, Eloy Torreblanca. Al vespre hi va haver un acte institucional en el qual Catalina Pallàs, membre de l'associació de Família LGTBI, va fer una conferència sobre les famílies d'aquest col·lectiu. En aquesta ciutat, el ple municipal del febrer passat va aprovar per unanimitat una resolució sobre el desplegament de la llei catalana 11/2014. A l'Anoia, la Mancomunitat de la Conca d'Òdena va aprovar a l'abril el pla d'igualtat 2016-2019, que inclou mesures que l'administració pública adreça al col·lectiu LGTBI per garantir els seus drets i per incorporar-lo a totes les polítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa