Societat

societat

solidaritat

Pla pilot al mercat del Lleó per aprofitar les sobres

Una trentena de paradistes participen en una campanya de recollida d'aliments per portar-los al CDA

El consistori busca una finalitat social i reduir residus

Els dimarts i els dijous, es passa a recollir els excedents

L'Ajuntament de Girona ha posat en marxa un pla pilot al mercat del Lleó per reduir el malbaratament alimentari. Es tracta d'una iniciativa que té la col·laboració de 32 dels més de 70 paradistes del mercat i que consisteix que els dimarts i els dijous, durant tres setmanes, es recullen de les parades aquells excedents alimentaris que són aptes per al consum per al seu trasllat al centre de distribució d'aliments (CDA). “Són productes alimentaris que no es venen perquè tenen mal aspecte, però que són perfectament comestibles”, segons va explicar ahir el regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, en la presentació de la campanya. La iniciativa té un doble objectiu: d'una banda, facilitar l'accés als productes frescos a persones en situació de vulnerabilitat –en aquest cas, a les 1.600 famílies que acudeixen al centre de distribució d'aliments–, i, de l'altra, reduir la generació de residus orgànics al mercat. La sensibilització dels comerciants i dels consumidors pels aliments, la promoció de la generació d'ocupació a partir de la gestió de les sobres recollides i la reivindicació de la responsabilitat social corporativa del mercat són altres aspectes a ressaltar i uns valors que també es pretén promoure amb la campanya.

Els aliments que es recullen són sobretot fruites i verdures, però també congelats i productes carnis. La recollida de les sobres, que és a càrrec dels vigilants del mercat municipal, ja s'ha fet dos dies; el dia 12 es van aconseguir 63 quilos d'aliments (dels quals se'n van aprofitar 58) i el dia 14, 15 quilos, tots ells aprofitables. Un cop recollits, el triatge i la classificació dels aliments els du a terme l'empresa Ecosol, de Càritas, que és l'encarregada de portar els productes fins al CDA. Després de la prova pilot, s'estudiarà estendre aquest projecte a altres sectors comercials de la ciutat.

El regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient va indicar que aquesta no és la primera iniciativa d'aquestes característiques que posa en marxa l'Ajuntament. “Des de fa temps, des de l'Ajuntament de Girona treballem per fomentar la responsabilitat dels consumidors envers els aliments i facilitar l'accés als productes frescos a persones en una situació econòmica difícil”, va explicar Berloso, que hi va afegir que, en la vessant social, en l'època de Nadal i també en els mesos d'estiu, es proporciona a les famílies que són usuàries del CDA lots de productes frescos per tal que tinguin una dieta equilibrada.

Per a aquest projecte, l'Ajuntament de Girona ha obtingut una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya. Aquesta acció s'emmarca en el pla local de prevenció de residus de Girona, que preveu, entre altres objectius, la implementació d'accions per a la reducció del malbaratament alimentari.

LES XIFRES

32
parades
de les 70 que hi ha al mercat del Lleó participen en la iniciativa de l'Ajuntament.
63
quilos
d'aliments es van recollir el passat dia 12. D'aquests, se'n van poder aprofitar 58.
1.600
famílies
són usuàries del centre de distribució d'aliments de Girona, que es beneficiarà de la iniciativa.

“El que és important és que s'aprofiti el menjar”

El president de l'Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, Joan Gironell, va valorar ahir molt positivament la campanya que ha posat en marxa el consistori, si bé va indicar que el mercat ja col·laborava amb algunes associacions que van directament a buscar productes, cosa que tenen previst de continuar fent. “El que és important és que els productes s'aprofitin”, va destacar Gironell.

Segons va exposar, en el moment en què l'Ajuntament va exposar-los la idea de la campanya, de seguida els va semblar una bona pensada, tot i que van plantejar que els calia una infraestructura mínima per poder-la tirar endavant, cosa que finalment es va resoldre mitjançant la participació del personal del mercat municipal –que depèn de l'Ajuntament– i la col·laboració de l'empresa Ecosol.

Quant a la participació dels paradistes, que és d'un 46%, Gironell va indicar que el percentatge de participació està directament relacionat amb el tipus de producte que venen i amb la venda mateixa. “Hi ha paradistes que no hi participen simplement perquè no tenen minves; fan unes comandes molt ajustades i no els sobra res”, va indicar el president dels comerciants.

Així, d'acord amb la iniciativa, al final del matí dels dimarts i els dijous, el vigilant del mercat passa, amb un carro, per les diferents parades que té apuntades a la llista per recollir les sobres. Després, un cotxe de l'empresa Ecosol es desplaça fins al mercat per recollir-les i portar-les fins al CDA.

La brossa que es llença per habitant, a l'alça

N.A

Els quilos de brossa que es llencen per habitant i any a les comarques gironines continuen en una línia ascendent, d'acord amb les dades de residus municipals del 2015. En comparació amb el 2104, en què cada habitant en va llençar 4.107,19 quilos, la xifra del 2015 va augmentar en 26 quilos i va arribar als 4.133,03 quilos per habitant. Del total de residus, 1.593,17 (un 38,5%) es van recollir selectivament. Respecte del 2014, es tracta de 30 quilos més de recollida selectiva, que aquell any va acumular 1.562,95 quilos.

L'Alt Empordà, amb un total de 794,97 quilos, és la comarca gironina que més residus va generar, seguida del Baix Empordà, amb 778,88 quilos. Per contra, el Gironès va ser la comarca que en va acumular menys, amb un total de 411,88 quilos (184,93 dels quals van ser de recollida selectiva). Hi segueix el Pla de l'Estany (on cada habitant es va desfer de 470,3 quilos de brossa) i la Garrotxa, amb 498,33 quilos. Els responsables de Territori i Sostenibilitat i de l'Agència de Residus
de Catalunya insisteixen en la necessitat d'augmentar la recollida selectiva de residus a tot Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS