Ciència

educació

beques

Google finança programes i aplicacions al Parc Científic

Quatre estudiants becats per la multinacional projecten sistemes de transport i logística amb drons o plans educatius amb 3D

El call de Lleida inclourà sensors que detectarà el mòbil per escoltar o llegir informació

La multinacional Google finança nous projectes tecnològics a Lleida mitjançant un programa de beques que enguany beneficia quatre estudiants de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.

Es tracta d'Ivan Josa, Ismael Arroyo, Marc González i Xavier Cobos, amb la col·laboració de Gerard Rovira i David Guiu, que aspiren a les beques Google del 2017. Els nous enginyers fa mesos que treballen al Parc Científic de Lleida en programes i aplicacions de programari obert i vinculats a la tecnologia o eines de Google, entre els quals destaquen sistemes de control i gestió de drons per al transport de paqueteria o per enviar un desfibril·lador, també amb drons, a algun lloc on hi hagi una urgència.

Tots els programes estan vinculats a una de les joies del Parc Científic i Tecnològic de Lleida, el Liquid Galaxy. Aquest és un dispositiu innovador que usa tecnologies de realitat augmentada i en 3D i que permet al visitant sobrevolar qualsevol indret del món, tant per la superfície com en altura, usant Google Maps o Google Earth.

Així, tots els programes que dissenyen els becaris tenen la seva visualització en aquest sistema i permeten veure en temps real i amb una localització exacta, per exemple, la posició dels drons.

Andreu Ibáñez, coordinador del laboratori TIC del Parc Científic, recordava que fa sis anys només hi havia cinc sistemes Liquid Galaxy al món, quatre a la seu de Google i un a Lleida, i ara ja n'hi ha un centenar, i que s'usen per a moltes aplicacions, com ara educatives, logístiques, per a emergències, militars, de serveis o turístiques.

En aquest sentit, Ibáñez explicava que ja tenen a punt una aplicació amb drons per trobar excursionistes perduts o fer el seguiment de l'estat de línies elèctriques en temps real i en 3D. A Lleida també s'estrenarà d'aquí a poques setmanes un sistema de sensors amb balises situat al nou parc del call que els mòbils detectaran automàticament, i l'usuari podrà escoltar i llegir informació sobre aquest espai històric o rebre dades complementàries. És un nou sistema de codis QR avançat i aplicat al sector turístic.

LES FRASES

Només hi havia 5 unitats del Liquid Galaxy el 2010, 4 a Google i una a Lleida
Andreu Ibáñez
Coordinador del Laboratori TIC del parc científic de Lleida
Vint mil joves volen beques Google i se'n concedeixen 2.000 al món, 4 a Lleida
Montse Mínguez
Alcaldessa Accidental de Lleida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa