Medi ambient

medi ambient

plagues

Serret: “En som conscients, l'òptim era actuar abans”

La consellera d'Agricultura reconeix que la lluita contra el ‘tomicus' arriba tard en uns boscos “sense prou gestió forestal”

Els 100.000 euros d'ajut s'avançaran d'un pla de gestió per al 2017

Envoltada de bosc, la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, va comprovar sobre el terreny l'impacte en les pinedes del Maresme. Va aprofitar la visita que va fer a la granja de can Gel per parlar de la crisi del sector lleter però també per anunciar les ajudes que les properes setmanes es publicaran per destinar recursos a lluitar contra la plaga que afecta ja unes 800 hectàrees dels boscos del Maresme i el Vallès Oriental. “S'ha promès agilitat perquè les plagues no entenen de límits i ens interessa posar el màxim de recursos per frenar-la”, assegurava la màxima responsable de la gestió forestal a Catalunya, que anunciava un ambiciós pla per a l'any vinent de 6,4 milions d'euros. Segons concretava la consellera, d'aquests ajuts es reservaran uns 100.000 euros únicament per tractar la plaga que afecta el pi pinyer i destinar a les associacions de propietaris per la neteja i gestió de les finques. La convocatòria dels ajuts, que són cofinançats amb els Fons Europeu Agrícola de Desenvolupalment Rural (Feader), es publicarà en breu perquès les associacions de propietaris en puguin fer les sol·licituds.

“Som conscients que l'òptim era actuar abans, però faltava la certesa de tenir els recursos i amb uns pressupostos prorrogats ens alenteix la gestió pels imprevistos”, reconeixia la consellera. Abans de l'estiu es va crear d'urgència una comissió tècnica que integra la Generalitat, la Diputació, el Consell Comarcal, el Centre de la Propietat Forestal i les associacions de propietaris forestals locals, per coordinar les actuacions i reclamar ajuts tècnics i econòmics per lluitar contra la plaga. Fins ara s'ha aconseguit la dotació extraordinària de la Generalitat i els propietaris reclamen la implicació econòmica també de la Diputació, que assegura que ha de valorar a fons els informes dels propietaris afectats.

La consellera, que va visitar ahir les instal·lacions de la granja lletera de can Gel, al municipi de Dosrius, va qualificar d'inacceptable i perjudicial per a Catalunya l'ordre d'ajuts excepcionals que prepara el Ministeri per al sector lleter.

LES FRASES

S'ha promès agilitat perquè les plagues no entenen de límits i ens interessa posar el màxim de recursos per frenar-la
L'ajut és per tallar els arbres malalts i per treure la fusta morta per la prevenció d'incendis
Meritxell Serret
consellera d'agricultura, ramaderia i pesca


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona