Medi ambient

SUCCESOS

Els focs forestals es doblen

El nombre d’hectàrees cremades al Maresme (16,04) també augmenta ostensiblement respecte al mateix període del 2016

El cas de Teià, el capítol més greu

Estiu negre pel que fa als incendis forestals a la comarca del Maresme. I és que, segons dades de la Diputació, des de mitjan juny fins al 31 de juliol s’ha doblat el nombre de focs forestals al territori respecte al mateix període del 2016, ja que s’ha passat dels vuit de l’any passat als setze del 2017. Pel que fa al nombre d’hectàrees afectades al Maresme, en aquest període les dades també revelen un augment ostensible: si el 2016 se n’havien cremat 0,98, aquest any la xifra s’ha elevat fins a 16,04.

Fins ara, el capítol d’incendis forestals més greu a la comarca va ser el que es va produir fa menys d’un mes a Teià, on es van cremar prop de 15 hectàrees de vegetació. Això fa que aquest sigui el foc que gairebé representa la totalitat de la superfície afectada al territori. Amb tot, ahir mateix es va declarar un petit incendi a la urbanització de les Ginesteres d’Argentona que va afectar uns 400 metres quadrats de sotabosc, però no hi va haver ferits.

Pel que fa a la resta de la demarcació de Barcelona, aquest any s’han declarat 129 incendis forestals, un 25% més que l’any anterior, quan aquesta xifra va ser de 103 focs. Quant a superfície, la xifra es dispara, ja que aquest any s’han cremat 339,59 hectàrees, contra les 170,50 que es van incendiar el 2016 durant aquest període.

Pel que fa a les diferents comarques de la demarcació de Barcelona, el Bages ha estat la més afectada amb diferència quant a superfície cremada. De moment, en aquest estiu ja han quedat cremades 179,32 hectàrees, contra les 90,48 de l’any passat. I és que només l’incendi que va afectar Sant Fruitós de Bages el mes de juny passat ja va comportar la crema d’unes 150 hectàrees de vegetació. Tot i això, la comarca de la demarcació on durant aquest estiu hi ha hagut més incendis forestals en nombres absoluts és el Baix Llobregat, amb 29. A l’altra banda de la balança s’hi troben el Moianès, amb cap incendi forestal declarat, i la Selva i el Berguedà, amb dos focs computats a cadascuna que han cremat, respectivament, 0,37 i 0,21 hectàrees.

La majoria d’aquest tipus d’incendis tenen com a origen l’empremta de l’home. El responsable del Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) de la Diputació, José Luis Herrera, va explicar que “un 60% dels focs declarats a la província són per causes humanes i la majoria d’ells són per alguna negligència”, tot i puntualitzar que algun també es va originar per tempestes elèctriques. Herrera va advertir que aquest any el risc d’incendi és molt més alt a tota la demarcació principalment a causa de les elevades temperatures –accentuades per l’onada de calor– i la sequera.

Per la seva banda, el vicepresident primer de la Diputació i responsable de l’àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras (ERC), va reclamar una bona gestió dels boscos per evitar incendis forestals. “S’hi ha de crear activitat econòmica perquè, si no, són un polvorí”, va dir Guiteras, que va recordar que “els grans incendis d’avui comencen als anys seixanta amb l’abandonament del món rural”. Per capgirar aquesta situació, el vicepresident de la Diputació va proposar “una explotació sostenible dels camps” i “crear oportunitats perquè la gent s’animi a anar a viure als pobles”.

339,59
hectàrees
ha estat la superfície cremada a la totalitat de la demarcació durant aquest període.
129
incendis
forestals s’han declarat aquest any a la demarcació de Barcelona entre el 16 de juny i el 31 de juliol.

Les actuacions preventives, element clau

Tal com es va advertir des de la Diputació, les actuacions preventives als boscos són un element cabdal per lluitar contra els incendis forestals. “La prevenció i la valoració dels boscos són la clau per evitar-los”, va defensar el vicepresident primer de la Diputació. En aquest sentit, l’administració supramunicipal va posar Teià com un exemple en aquest aspecte. Al municipi s’han treballat les franges de les urbanitzacions d’acord amb les associacions de propietaris forestals i, entre d’altres, també s’ha conservat des de fa 18 anys un punt de càrrega d’aigua, clau per a l’extinció del foc. La lluita contra la plaga del Tomicus a la zona –que va motivar la tala de pins afectats– també va servir perquè l’incendi de Teià no es propagués més. A més, es va valorar el Pla d’Informació i Vigilància contra els Incendis Forestals, que segons el seu responsable s’ha traduït en una disminució de les actuacions de dissuasió d’infraccions de conductes de risc. A banda, Herrera va indicar que a la demarcació s’han comptabilitzat 425 punts susceptibles de patir un incendi. Alhora, el responsable va revelar que fins ara s’han dut a terme 32.994 informacions preventives dirigides a la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona