Administracions

municipal

taxa turística

La Generalitat es resisteix a cedir més diners de la taxa turística a Barcelona

Els governs català i local mantenen una primera reunió de tempteig sobre la qüestió

La implantació d'un tribut d'àmbit local queda fora de la negociació

L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van protagonitzar ahir a la tarda una primera trobada de treball per tractar, exclusivament, com redistribuir els ingressos de la taxa turística. A la pràctica la reunió va ser poc més que una foto, una presa de contacte inicial en què les delegacions de les dues parts van exhibir les seves posicions de sortida. És a dir, de màxims.

Això equival a dir que l'executiu local continua defensant tenir una participació del 100% de la recaptació de la taxa a la capital catalana, amb la intenció última de retornar aquests diners en forma d'inversió a aquells barris que suporten, més en pròpia pell, la presència de turistes. Actualment, el consistori rep un 33% del tribut, que són uns 7,5 milions anuals. I la Generalitat, que és la que el gestiona, no està predisposada a ampliar aquest tram. “Aquest és un impost de tot el país i sustentat en la solidaritat territorial”, va justificar Xavier Gibert, secretari general del Departament d'Empresa i Coneixement, a la sortida de la reunió. Com a contrapartida, el govern català ofereix establir mecanismes de “col·laboració en àmbits que van més enllà de la fiscalitat” per pal·liar els efectes que té l'activitat turística sobre Barcelona. I quines serien aquestes compensacions? Ara per ara és un abstracte, i concretar-ho serà una de les qüestions a tractar en les converses que les dues administracions mantindran d'ara endavant per intentar desbloquejar la qüestió. El termini que s'han donat de coll per mirar d'arribar a una entesa és de sis mesos. Amb aquest repte per endavant, el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, va lloar ahir “l'actitud positiva i oberta al diàleg de la Generalitat”.

En la trobada d'ahir no es va tractar de la implantació d'un nou tribut local que gravi sobre els turistes que visiten Barcelona però que no hi pernocten. Una mesura que té el suport polític del govern de BComú i el PSC i del principal partit de l'oposició, CiU, però que obligarà a fer un exercici de jocs malabars per trobar-li encaix jurídic, ja sigui en forma de taxa –això implica vincular-la a la prestació d'un servei– o preu públic. En aquest cas, també hi ha una data límit –l'1 de gener del 2017– per tenir-la si més no dissenyada.

Nova línia de subvencions adreçada als autònoms

L'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un programa de subvencions destinat als aturats que van decidir fer-se autònoms a partir de l'1 de gener del 2015, ja sigui per posar en marxa un negoci o per fer-se socis d'una cooperativa. El tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, va explicar, també ahir, que la quantia màxima dels ajuts serà de 4.000 euros si el sol·licitant té menys de 30 anys o més de 40 –per a la resta serà de 3.600–, amb el propòsit de cobrir el cost de les quotes a la Seguretat Social o les taxes municipals –activitat i obres, impost sobre construccions, instal·lacions i obres i residus–. El programa té una dotació de dos milions d'euros i es preveu que se'n podran beneficiar entre 500 i 600 autònoms de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona