Administracions

municipal

guia per als concursos de serveis

Llista de condicions socials per poder fer contractes amb l'Ajuntament de Barcelona

El consistori presenta una guia on redueix el pes del preu en l'adjudicació de concursos públics i incorpora criteris com la igualtat de gènere i salaris dignes

L'Ajuntament de Barcelona va presentar ahir la Guia de contractació pública social, l'eina que fixa els nous criteris en l'adjudicació de contractes municipals. Amb aquest nou plec de clàusules, el consistori vol lluitar contra la precarietat laboral i aconseguir que les empreses i els professionals que executin contractes públics ho facin garantint uns salaris dignes, els drets laborals dels treballadors, la igualtat de gènere i la sostenibilitat ambiental. El document redueix la importància de l'oferta econòmica en els contractes públics i potencia altres factors, com la protecció de les petites i mitjanes empreses, l'economia cooperativa, social i solidària, el comerç just i el respecte a la diversitat funcional.

És el primer cop que l'Ajuntament de Barcelona elabora un document d'aquestes característiques. Segons el consistori, es deu a un canvi en la manera de concebre la contractació municipal, “no únicament com una via d'adquirir béns i serveis sinó com una de les principals eines de política econòmica municipals”. En total hi ha 12.830 contractes fets per l'Ajuntament de la capital catalana, i el govern municipal vol aprofitar-ho i utilitzar la contractació pública com una eina per avançar cap a una economia més plural i diversa.

Aquesta guia és resultat del debat i el consens amb els sectors empresarials, sindicats, associacions i entitats ciutadanes. Haurà de ser aplicada pel conjunt de l'Ajuntament i de les empreses i entitats amb participació majoritària que formen el Grup Municipal. A més, l'incompliment de les condicions d'execució contractual pot ser penalitzat com a falta molt greu o d'extinció del contracte.

En l'àmbit dels drets laborals, amb els nous criteris fixats la política de l'empresa amb relació a la contractació indefinida dels treballadors i que ofereixi salaris superiors a l'establert pel conveni passaran a ser criteris d'adjudicació. A més, recull que el preu no ha de ser sempre el factor determinant de l'adjudicació. Pel que fa als drets socials, seran condicions d'execució obligatòria la igualtat de gènere, la conciliació del temps laboral, familiar i personal i que com a mínim un 2% de la plantilla siguin persones amb discapacitat. El document també preveu, com a mesura de protecció de la petita i mitjana empresa, que en cas que el contractista principal sigui morós serà l'Ajuntament qui pagarà els subcontractistes.

Es tracta de la guia de contractació pública social més avançada de l'Estat espanyol, ja que progressa fins al màxim que permet el marc normatiu vigent. Per això té l'ambició de servir de referent per a altres municipis i administracions de l'Estat.

LA FRASE

Aquesta guia és una eina de transformació social i econòmica i de foment de la transparència
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona

LA XIFRA

12.830
contractes són
els que l'Ajuntament de Barcelona té en vigor amb diverses empreses externes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia