Administracions

municipal

taxes

Ros cedeix per primer cop en l'IBI i el baixarà un 2%

Pacte amb CiU i PP per una mínima reducció de l'impost, el 2017, i mantenir la baixa l'any següent amb un altre 1%

Els populars, però, es desdiuen del vot contrari al compte general del 2015

Per primera vegada en 37 anys d'ajuntaments democràtics o de 14 des que Àngel Ros governa a Lleida, la Paeria baixarà l'IBI. Aquesta és la medalla que es posaven ahir els grups de CiU i el PP en anunciar que havien arribat a un acord amb l'equip de govern per reduir l'IBI l'any vinent un 2% i un mínim de l'1% l'any 2018.

Per tant, en el ple d'avui s'aprovaran les ordenances fiscals del 2017 amb una majoria de 16 vots. D'entrada, perquè caldrà veure què fa finalment Ciutadans, el soci habitual del PSC i que ara s'ha quedat despenjat, per primera vegada, de les negociacions del govern.

L'alcalde, Àngel Ros, finalment ha optat per cedir a les pretensions de l'oposició, ja que la congelació d'impostos i taxes que havia acordat amb C's no sumava prou vots i es podria trobar en minoria o haver de retirar l'expedient abans de perdre. Finalment, rebaixarà l'IBI força per sota del 3% que volien els populars i del 5% de CiU. Tant el PP com CiU ja van alertar ahir que no estan compromesos pel 2018, que aquest 1% fixat ara s'haurà de negociar i que intentaran una major reducció de l'impost.

El pacte amb el PP té una contrapartida i és que aquest grup es desdirà del vot contrari al compte general del 2015. El PSC se n'ha sortit amb la seva i podrà tornar a votar l'expedient que va ser tombat en el darrer ple per la majoria de l'oposició. Joan Vilella, portaveu del PP, va afirmar que “amor con amor se paga i canviarem el sentit del nostre vot fent un sacrifici que assumim a canvi d'aconseguir un benefici major per als lleidatans”. Paco Cerdà, portaveu de CiU, va destacar haver aconseguit aquesta rebaixa, “que és coherent perquè també han baixat els valors cadastrals”.

LA XIFRA

23
euros
de rebaixa en dos anys per rebut, segons el PP, ja que el 3% pactat suposarà reduir ingressos en 1,5 milions.

LA FRASE

Canviarem el nostre vot fent un sacrifici que assumim per aconseguir un benefici per als lleidatans
Joan Vilella
Portaveu del PP a la Paeria

Sorpresa a C's, el soci habitual

La presidenta del grup de Ciutadans a la Paeria, Ángeles Ribes, es va mostrar sorpresa per aquests pactes de darrera hora, tancats ahir al matí. El partit que fa de crossa habitual del PSC a la Paeria s'ha quedat, de moment, al marge del pacte. Ribes va afirmar que continuaven apostant per la congelació perquè la Paeria no podia perdre ingressos o que compensar-los implicaria no pagar despeses, retallar serveis o generar deute. Amb tot, la líder de C's va afirmar que estudiaran el pacte. És a dir, que tampoc es podria descartar una abstenció o, fins i tot, que hi votessin a favor.

Els pactes del PSC per aquestes ordenances impliquen que no es debatran ni votaran altres propostes ni esmenes per altres ordenances que no siguin de l'IBI. Aquest veto ha molestat molt ERC, la Crida i, sobretot, el Comú, que era el grup que portava més propostes. Aquestes tres formacions han qualificat el pacte per les ordenances de “dretes i poc ambiciós amb la justícia social”, segons Carles Vega, d'ERC, o que s'afavoria els grans propietaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia