Administracions

Municipal

Colau crearà una funerària per abaratir els preus del 30%

L'Ajuntament de Barcelona també construirà un tanatori per competir amb el sector privat que entrarà en servei el 2019

El cost mitjà d'un enterrament a la capital –6.441 euros– és dels més elevats de l'Estat espanyol

L'Ajuntament de Barcelona constituirà la seva pròpia empresa de serveis funeraris per competir directament amb les privades –principalment dues– que actualment operen a la ciutat. L'objectiu confés del govern d'Ada Colau amb aquesta operació és aconseguir rebaixar els preus dels enterraments, en consonància amb les demandes que històricament han formulat en aquest sentit institucions com la Síndica de Greuges i organitzacions de consumidors. Sobre això, les xifres esgrimides pel consistori basades en un estudi del 2013 són concloents, ja que situen el cost mitjà d'un sepeli a la ciutat en 6.441 euros. A la resta de l'Estat espanyol voreja els 3.600.

Actualment a Barcelona hi ha, bàsicament, dues societats del sector: Àltima, que té una quota de mercat que voreja el 15% i que gestiona el tanatori de la Ronda de Dalt, i Serveis Funeraris de Barcelona SA, que controla el 78% del mercat i tutela els tanatoris de Sancho d'Avila, les Corts, Sant Gervasi i Collserola. Es dóna el cas que aquesta darrera empresa inicialment ja era municipal, però durant els últims mandats socialistes va començar una privatització progressiva que ha afavorit que, avui dia, el consistori només conservi el 15% del seu accionariat. El 85% restant és del grup Mémora. La intenció inicial de l'executiu de Colau era intentar remunicipalitzar-la, però es va descartar per les dificultats legals i, sobretot, pel cost, set vegades superior al que representarà la creació d'una nova societat. Per poder fer-ho, però, l'Ajuntament primer s'haurà de desprendre d'aquesta participació minoritària que encara manté de Serveis Funeraris de Barcelona, procés que s'allargarà durant tot el 2017. Per la venda, les arques municipals ingressaran 30 milions d'euros.

Durant la presentació ahir d'aquesta operació, tant el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, com el regidor de Presidència, Eloi Badia, van voler recalcar el missatge que “Barcelona no té un problema de qualitat amb els serveis funeraris”. El debat és, essencialment, sobre costos. “La privatització feta no ha abaratit els preus”, va asseverar Pisarello. Les seves previsions són que, amb l'entrada en joc d'un operador públic, aquests es reduiran del 30%. A ningú escapa, però, que la maniobra també reforça un dels grans eixos del discurs del govern de Colau, com és la defensa de la municipalització de serveis considerats bàsics. I aquest ho és.

L'entrada al mercat de la nova societat anirà acompanyada de la construcció d'un tanatori públic, en un emplaçament encara per decidir. Els càlculs són que pugui estar a punt el 2019 i que representi una inversió d'entre tres i quatre milions d'euros. Igualment, l'executiu local també considera modificar, d'acord amb l'oposició, les ordenances de serveis funeraris i cementiris, que daten del 1997. Eliminar l'obligació que imposen de disposar d'un tanatori per poder exercir l'activitat, o adaptar els espais pels difunts a la realitat de diverses religions o cultures, són alguns dels retocs normatius proposats.

LA FRASE

A la pràctica, a Barcelona hi ha un oligopoli que ha imposat barreres en el mercat funerari
Gerardo Pisarello
primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de barcelona

Malestar a les empreses del sector

Les dues empreses privades –Mémora i Àltima– que acaparen el sector funerari barceloní, van reaccionar ahir amb crítiques als plans del govern municipal. En declaracions a l'agència Efe, el conseller delegat del grup Mémora, Juan Jesús Domingo, es va mostrar “absolutament sorprès” perquè s'hagi decidit “canviar les regles del joc sense cap tipus de comunicació ni diàleg”. També va advertir que la creació de sales de vetlla municipals pot portar a un ajustament de plantilla a l'empresa, així com a la irrupció d'operadors “pirata” en el sector. També va recalcar que la construcció d'un nou tanatori “no té cap tipus de lògica”, ja que els actuals estan ocupats al 50%, i va recordar que el 70% de famílies que els utilitzen “tenen una assegurança que s'encarrega de les despeses”. Per la seva banda, Àltima va recalcar que el cost mitjà dels serveis funeraris a Barcelona és de 3.441 euros (IVA inclòs) i no de 6.441, i que la previsió que s'aconseguirà una rebaixa del 30% sobre els preus actuals “està totalment infundada”. L'empresa també recorda que el servei d'incineració i cementiris a la ciutat continua sent un monopoli públic de Cementiris de Barcelona i que genera un benefici de 2,6 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia