Administracions

Administracions

Plenaris més públics i més transparents

Les sis capitals de comarca graven els plens i els retransmeten en directe

Problemes a Sant Vicenç de Castellet, Talamanca o Santa Margarida de Montbui pel debat de si és legal o no enregistrar la sessió

Una sentència del Suprem dóna cobertura a les gravacions

Els plenaris dels ajuntaments són públics i qualsevol veí que hi vulgui assistir ho pot fer. Però el cert és que a les sales de plens normalment hi assisteix poca gent, deixant de banda les persones vinculades als partits polítics, els periodistes que segueixen l'actualitat política i algun veí interessat en algun punt concret de l'ordre del dia. Amb l'objectiu que la informació arribi a més població i la vegada ser més transparents, cada cop més, des dels ajuntaments o des d'alguns grups polítics s'està promovent la gravació i la retransmissió –en directe o en diferit– de les sessions plenàries.

A la Catalunya Central, les sis capitals de comarca graven i retransmeten els plens, en alguns casos a través d'emissores de ràdio o canals de televisió locals. A Manresa es graven, es retransmet en directe a través de la plana web i es poden consultar amb posterioritat. El mateix cas es dóna a Vic, on al web municipal de Vic hi ha penjats els vídeos de les sessions des del 2012. A més, El 9TV els retransmet en directe. Pel que fa a Igualada, la retransmissió en streaming es va començar a fer al febrer. Berga els emet a través de la televisió municipal. Solsona ho fa des del 2008. I Moià fa un mes que es retransmeten a través de la ràdio. La intenció és penjar-los a la plana web a partir de l'any que ve.

A part, hi ha altres municipis que també ho graven o ho retransmeten, com ara Centelles, Manlleu, Taradell, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Vicenç de Torelló, Vilanova del Camí, Navarcles, Puig-reig, Gironella o la Pobla de Lillet, entre d'altres. També la Diputació de Barcelona ho fa a través d'un canal a Youtube.

Però aquest exercici de transparència i de voluntat d'acostar el debat del ple a tothom no ha tingut les mateixes facilitats a tot arreu. Hi ha municipis on els últims mesos hi ha hagut un cert conflicte, o si més no un debat obert sobre la legalitat de gravar els plens. A Talamanca, el mes de maig l'alcalde, Josep Tarín, va aturar un ple i el va acabar ajornant perquè “no teníem la informació jurídica necessària” per decidir si es permetia a un veí gravar el ple. Aquell dia fins i tot es va reclamar la presència dels Mossos. Després, l'Ajuntament es va assessorar i el veí grava els plens.

A Santa Margarida de Montbui, on l'oposició fa temps que reclama la gravació, va tenir lloc un cas similar al de Talamanca en el ple de novembre. Segons denuncia Junts per Montbui, el ple es va interrompre quan una persona del públic va voler fer una gravació del ple. Segons van defensar l'alcalde i el secretari, el ROM no permet l'enregistrament d'imatges o so per part del públic.

La llei avala les gravacions

El cas és, però, que la llei municipal i de règim local de Catalunya, la llei de bases de règim local i el reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals diuen el contrari. Segons explica Adriana Delgado, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i diputada de JxSi al Parlament, la normativa avala les gravacions. Delgado explica que a Sant Vicenç de Castellet, Esquerra els retransmet a través de Facebook Live des de fa poc, després d'assessorar-se sobre si era legal fer-ho. Abans ho havien demanat a l'alcalde i s'havien trobat amb una negativa.

“És un dret que tenim els ciutadans”, defensa Delgado. I recorda que hi ha una sentència del Suprem del 2015, que assegura que no es poden limitar les gravacions perquè el ple és públic. En tot cas, hi pot haver moments que no es pugui gravar per una qüestió de protecció de dades.

Tot i aquests casos, les retransmissions en directe s'han anat fent més habituals a mida que la tecnologia ho ha permès. Ara hi ha diverses xarxes socials que ho faciliten i això ha fet que creixi el nombre de plens que es poden seguir en directe. Una altra de les millores que ha permès la tecnologia és que hi ha molts plens que es poden seguir a través de les xarxes socials. Comptes oficials dels ajuntaments, partits polítics, mitjans de comunicació i particulars informen en temps real de tot el que passa durant les sessions plenàries. S'usa sobretot Twitter, amb una etiqueta que tothom pot seguir i anar veient com evoluciona el ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona