Administracions

municipal

nova funerària

La funerària pública tindrà guanys fixos ja el tercer any

L'empresa que crearà el govern de Colau disposarà d'un nou tanatori a Montjuïc amb sis sales de vetlla, dues de les quals per a lloguer

El preu dels enterraments anirà dels 2.400 als 4.700 euros

L'Ajuntament de Barcelona ja ha fet els passos inicials per constituir una empresa pública de serveis funeraris, amb la perspectiva que pugui començar a funcionar durant el segon trimestre del 2019. Entre aquests tràmits previs hi ha l'elaboració dels informes i estudis que no només esbossen quina serà l'estructura bàsica de la societat, sinó també les seves perspectives de negoci a sis anys de vista. I, en aquest apartat, els càlculs inicials preveuen que la funerària ja obtingui beneficis –poc més de 200.000 euros– tot just el segon any de funcionament, i que a partir del tercer, és a dir el 2021, aquests s'estabilitzin al voltant del mig milió d'euros anuals.

El nou operador municipal haurà de moure's en un mercat que, actualment, copen dues empreses: Serveis Funeraris de Barcelona SA –participada majoritàriament pel grup Mémora i on el consistori conserva un 15% de l'accionariat– i Àltima. Partint de la base que el 65% dels aproximadament 16.000 difunts que es registren cada any a Barcelona tenen assegurança de decés, l'estratègia de la companyia serà centrar-se en el 35% restant que no disposen de cobertura. Oferir uns preus un 30% més baixos que les seves competidores no només serà l'objectiu polític que guiarà tota l'operació, sinó també la gran base a partir de la qual el negoci intentarà fer-se forat. Inicialment s'han previst tres tarifes bàsiques en funció de si l'enterrament és estàndard (2.384 euros), mitjà (2.872) o superior (4.709). De les dues primeres modalitats esperen assolir una demanda del 40% cadascuna, i de l'última el 20% restant. Per arrodonir el capítol d'expectatives, amb aquesta oferta l'empresa aspira a consolidar una quota del mercat, en l'àmbit local, de l'11% del 2021 endavant.

La pedra angular d'aquest futur servei serà la construcció d'un nou tanatori de titularitat pública en uns terrenys situats entre la ronda Litoral i el cementiri de Montjuïc. El pressupost de l'obra és de 3,5 milions d'euros i el plantejament inicial és que la instal·lació disposi de sis sales de vetlla, que se sumaran a les més de setanta que hi ha actualment a Barcelona. La funerària municipal, però, només gestionarà directament quatre d'aquestes estances i les dues restants seran llogades a altres empreses del sector. En cas que totes tinguin una ocupació mitjana del 60% i la societat generi uns ingressos anuals de tres milions d'euros, es considera que el negoci ja serà viable. Des del punt de vista legal, l'empresa estarà integrada dins de Cementiris de Barcelona SAU, tot i que l'activitat actual d'aquesta –gestió dels cementiris i crematoris– tindrà una estructura segregada.

LA XIFRA

2.190
serveis
anuals podran oferir les sis sales de vetlla que tindrà el futur tanatori municipal.

Els interrogants de l'oposició

Amb el suport dels grups de govern –BComú i el PSC–, ERC i la CUP, la comissió municipal de Presidència va aprovar ahir la modificació dels estatuts de l'empresa municipal Cementiris de Barcelona per poder donar encaix a la futura funerària. Durant el debat es van poder palesar els dubtes –no pas oposició frontal– que suscita l'operació entre partits com CiU o el PP, que no acaben de veure clar com s'ho farà la nova empresa per garantir uns preus un 30% més econòmics que la resta, o quin grau de competitivitat tindrà un negoci amb quatre sales en un mercat que, en el conjunt de Barcelona, en sumarà més de vuitanta amb l'entrada d'aquest operador. Igualment, els diferents grups municipals van expressar el seu neguit sobre com afectarà tot plegat els treballadors de Serveis Funeraris de Barcelona, que van ser presents en la sessió i, després, es van reunir amb càrrecs del govern i l'oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona