Administracions

bàsquet

joventut

Pactes crucials per al rumb de la Penya

Els acords que es tanquin en els propers dies determinaran si el Joventut de Badalona entra o no en fallida

El paper de l'Ajuntament esdevindrà clau i una via que s'estudia és la compra de la instal·lació esportiva que el club té al Mas Ram

S'ha acordat l'exempció de l'IBI per fer ús del Palau Olímpic

El Club Joventut Badalona ha encetat una cursa contra rellotge per evitar que la històrica entitat entri en fallida i escrigui el darrer capítol d'una història de 87 anys. El president de la Penya, Jordi Villacampa, ho deixa ben clar: “Si en les properes setmanes no tanquem acords que ens ajudin a sanejar el deute, ens veurem obligats a tancar la paradeta.”

Sortosament per al club, Déu escanya però no ofega. Almenys de moment. La directiva no llança la tovallola i té l'esperança que en els propers dies es puguin tancar diversos acords que ajudin a reflotar la situació. Ara mateix, el deute acumulat és de 10,6 milions d'euros. Una part, 3,2 milions, el club els deu a Hisenda. Villacampa creu que el Divina Joventut està molt a prop de tancar un acord amb l'Estat per dilatar el termini de pagament.

El primer front estaria resolt. En paral·lel, la directiva negocia amb les entitats bancàries a les quals el club deu diners. La major part del deute l'acumula Bankia, tot i que no és l'única entitat afectada. La negociació és intensa i Villacampa es mostra optimista. Les properes setmanes esdevenen crucials.

A banda d'Hisenda i dels bancs, hi ha un tercer actor amb un paper cabdal en tot aquest procés a vida o mort. Es tracta de l'Ajuntament de Badalona. El govern local (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) i els directius del club esportiu estrenyen relacions per buscar fórmules que permetin a la Penya sortir del pou. El primer acord ha estat l'exempció de l'IBI que el club abonava per fer ús del Palau Olímpic, una instal·lació municipal per la qual assumia el pagament d'aquest impost tot i no tenir-la en propietat. El més curiós és que l'Ajuntament, malgrat ser-ne el propietari, ni tan sols assumia la part de l'IBI corresponent als espais que utilitza habitualment, com per exemple el local on hi ha instal·lada l'Oficina Local d'Habitatge. D'ara endavant la Penya deixarà d'abonar-lo, però aquesta situació no resol el deute acumulat per aquest concepte, que ascendeix a 1,8 milions d'euros. L'executiu municipal s'està plantejant optar per la via del patrocini per ajudar l'entitat. Els primers anys podria ser a compte del que deu d'IBI.

El patrocini no és l'única fórmula que s'ha posat damunt la taula. “Estem treballant sobre diverses vies i també estem parlant dels actius que té la Penya. En aquest sentit, s'està estudiant la compra de la instal·lació esportiva que el club té al Mas Ram”, explica el tinent d'alcalde de Badalona Habitable, Oriol Lladó (ERC).

L'Ajuntament ha encarregat a la Diputació de Barcelona una taxació d'aquest equipament, que, entre altres coses, inclou una piscina descoberta de 25 metres i pistes de tennis. Lladó té clar que qualsevol decisió que vagi en aquesta línia “s'ha de prendre amb un consens polític total i amb un suport ciutadà prou ampli”. Tot i que el govern no ha demanat formalment el seu parer als grups de l'oposició, aquesta via ja no sembla tan desassenyada. El convergent Ferran Falcó té clar que el consistori ha de valorar seriosament aquesta opció: “S'obre la possibilitat de guanyar un equipament al Mas Ram i d'ajudar la Penya en un moment en què tenim un ajuntament sanejat amb capacitat inversora i en què es disposaria d'un preu taxat des del sector públic.” Recorda, a més, que Badalona “és una ciutat mancada d'equipaments esportius i de piscines”. El seu company de grup, el regidor d'Unió Jordi Subirana, no valora la compra, atès que no té prou informació, però es mostra partidari de “buscar un acord polític que perduri al marge de qui governi”.

Des del PP, el partit amb més regidors a la sala de plens, el regidor Juan Fernández reclama més informació abans de prendre posició –en els propers dies, té previst trobar-se amb Jordi Villacampa per conèixer de primera mà el pla de viabilitat del club–, però avança que els populars “veuran amb bons ulls qualsevol pas que faci el govern si serveix perquè la Penya no entri en un procés de liquidació”. I això de “qualsevol pas” també inclouria la compra del Mas Ram.

El PSC, a través de Rubén Guijarro, reclama una reunió monogràfica per abordar el futur de la Penya, amb la presència de tots els partits. També advoquen perquè els tècnics municipals participin en la gestió del dia a dia del club en cas que l'Ajuntament hi aporti recursos propis. Finalment, el regidor de Ciutadans Juan Miguel Sánchez confia que si el govern proposa derivar diners a la Penya “sigui mitjançant una proposta viable que no perjudiqui els interessos generals dels ciutadans”.

Les properes setmanes, així doncs, seran transcendentals. L'actual junta es dona fins a mitjan març per redreçar el rumb del club. Després presentarà la dimissió irrevocable. Serà aleshores quan Jordi Villacampa posi fi a una etapa de 17 anys com a president de la Penya.

LES XIFRES

10,6
milions d'euros
de deute acumula el Club Joventut Badalona, segons les dades facilitades per l'entitat.
4
milions d'euros
de pressupost té el club per a l'exercici 2016/17, segons es va dir a la junta d'accionistes.

L'etern debat de l'ajuda municipal

El govern de Badalona vol un ampli consens social abans de tancar qualsevol acord de gran magnitud amb la Penya. Al carrer, l'Ajuntament es trobarà un cop més una societat dividida entre els que veuen el club com una entitat privada que s'ha de buscar la vida i aquells altres que entenen que el Joventut és dels pocs referents que té la ciutat i, en conseqüència, no es pot deixar caure pel precipici. Històricament, l'Ajuntament ha ajudat el club amb operacions com ara la compra del pavelló d'Ausiàs March i la requalificació dels terrenys municipals on la Penya va impulsar el Màgic BDN. Però mai ha estat un xec en blanc. L'antic pavelló és ara una instal·lació que usa la ciutadania, i el Màgic es va impulsar a canvi d'un cànon anual de prop d'un milió d'euros que ingressa tot el bàsquet de base.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia