Administracions

Municipal

Colau posa deures

L'alcaldessa de Barcelona aprofita el ple de l'estat de la ciutat per plantejar acords ‘personalitzats' a l'oposició per desencallar qüestions estratègiques

Els grups responen a l'oferta amb una crítica frontal a la gestió del govern

L'Ajuntament de Barcelona va fer ahir el ple extraordinari anual sobre l'estat de la ciutat enmig d'una sensació de déjà-vu. I això va ser així perquè la discussió va pivotar sobre els mateixos fonaments que ja han caracteritzat tantes altres sessions anteriors d'aquest mandat, amb el govern municipal elevant l'enèsima oferta d'acords puntuals a una oposició que, al seu torn, va rebatre fent una esmena a la totalitat a la gestió municipal. Un guió que ja s'ha convertit en un clàssic de la temporada.

El salt d'escala que es va produir, però, en el debat d'ahir, va ser que l'alcaldessa, Ada Colau, va detallar amb qui, i sobre què, veu marge d'entesa política per desbloquejar actuacions o projectes de ciutat que són competència d'administracions superiors. Colau va començar la seva llista de deures apel·lant al grup Demòcrata –l'antiga CiU–, ERC i la CUP, a qui va instar a fer pressió al Parlament per augmentar la dotació pressupostària en matèria d'habitatge i, alhora, aconseguir una regulació que limiti els preus del lloguer. A republicans i exconvergents, alhora, també els va instar a formular una nova redacció, menys liberal, de la llei de comerç i a exercir pressió sobre la Generalitat per aconseguir la cessió del 100% de la recaptació de la taxa turística. Per a la bancada del centredreta, també hi va haver encàrrecs. Al PP i C's, Colau els va instar explícitament a promulgar una nova llei d'arrendaments urbans al Congrés dels Diputats que ajudi a desinflar la bombolla dels preus del lloguer, o a forçar l'executiu estatal a incrementar la seva aportació econòmica al transport públic metropolità. “Tot i les legítimes diferències que puguem tenir entre nosaltres, els demano que arribem a acords per Barcelona”, va reblar l'alcaldessa, a tall de resum.

En un ple essencialment deliberatiu com el d'ahir, però, el manual dicta que el que cal és visualitzar les diferències i no les possibles concordances. I en això es va aplicar l'oposició, que, de manera generalitzada, va coincidir en un mateix argument de crítica: després de prop de dos anys de mandat, la gestió del govern de BComú i el PSC és manifestament millorable, per dir-ho de manera suau. I, per triar una problemàtica per exemplificar-ho, tots van recórrer a la mateixa: l'encariment que estan experimentant els preus dels pisos de lloguer. Si hi ha un flanc d'atac que cou especialment Colau, és l'habitatge. “Vostè ha demostrat ser una broma per als rics, un malson per a les classes mitjanes i un càstig per als més desfavorits”, va manifestar, com a denúncia genèrica, el portaveu del grup Demòcrata, Joaquim Forn, ahir especialment incisiu. En una línia similar es van moure Carina Mejías (C's) –“els sobra ideologia i els falta gestió”–, Alfred Bosch (ERC) –“hi ha dos governs, el que fa anuncis i fabrica espots i el que hauria de governar i no ho fa”–, Alberto Fernández Díaz (PP) –“vostè [Colau] agita i gesticula per no governar”– i Maria José Lecha (CUP) –“més que haver-se produït ha tornat la vella política”–. La rèplica de Jaume Collboni (PSC), segon tinent d'alcalde, va ser concisa i directa: “Fan catastrofisme.”

Batussa per l'ampliació prevista de Diagonal Mar

Un dels moments més agres del ple ordinari d'ahir, i que es va iniciar tot just acabar el debat sobre l'estat de la ciutat, va ser la discussió sobre l'ampliació del centre comercial de Diagonal Mar. La decisió del govern municipal de sotmetre a votació un punt per poder pronunciar-se políticament en contra del projecte –una argúcia legal que no impedirà que l'actuació s'acabi aprovant per silenci administratiu– li va costar una bateria de retrets per part de l'oposició, que va acusar l'executiu d'haver vorejat la il·legalitat per tots els impediments burocràtics que, segons el seu parer, ha posat als promotors del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona