Administracions

Sant Feliu rebrà 2.000 m³ de sorra des de Begur

L'operació es fa per extreure l'increment de sorra –que no para de créixer a sa Riera segons un estudi de la UdG– i compensar la que es perd a Sant Feliu

La platja de Sant Feliu de Guíxols rebrà 2.000 m³ de sorra provinents de la platja de sa Riera en les properes setmanes, segons han confirmat el regidor de Platges de Begur, Francesc Pilsà, i el de Turisme i Desenvolupament Econòmic guixolenc, Salvador Calabuig.

El transvasament serà de 2.000 m³, una mica més que el 2013, quan se'n van portar 1.800, segons puntualitza Calabuig. El 2016, ja es va fer una aportació de 700 m³ a Sant Feliu i, a més, també se'n van transportar 1.500 m³ més a les platges de Llafranc i Tamariu, a Palafrugell.

No para de créixer

La pèrdua de sorra a la platja guixolenca s'ha de compensar amb la d'altres zones. I aquí és on Begur és clau. Segons un estudi de la Universitat de Girona (UdG) –vegeu peça–, l'aportació de sorra a la platja de sa Riera no para de créixer anualment, amb uns 3.000 m³.

El regidor de Platges de l'Ajuntament de Begur, Francesc Pilsà, destaca que tota l'operació es durà a terme mirant de causar les mínimes molèsties possibles. També recorda que, com cada any, s'ha extret sorra per dipositar-la a la cala de Can Malaret.

El regidor de Turisme de Sant Feliu, Salvador Calabuig, va explicar que el transport es farà de nit i que controlaran els camions en el punt de sortida i arribada. A tall d'exemple, i només el 2013, es van fer uns 180 viatges. L'Ajuntament guixolenc va assumir l'extracció, el transport i l'escampada, que va vorejar els 25.000 euros.

De dues cales a una, a sa Riera

Sa Riera i del Rei eren, de fet, el nom que rebien les dues cales que hi havia a Begur a mitjan segle passat, les quals estaven separades per un grup de roques. Avui, però, aquest rocam es troba a uns 50 metres de l'aigua. Aquest creixement va ser motiu d'estudi de la UdG a càrrec d'Anna Crous, el 2003. Segons aquest estudi, des de l'any 1957, la cala de sa Riera ha anat creixent: ha passat de les 0,98 hectàrees a 1,73, i ha accelerat el procés a partir del 1979. La platja recull la sorra que porten els corrents marins del nord, de la platja de Pals. L'Estat ja s'havia plantejat extreure sorra de sa Riera. El 2004 va proposar dragar-ne 86.000 m³ i transportar-los amb vaixell a la platja torroellenca de Griells. Però el seu cost i el debat de si calia un estudi d'impacte ambiental va fer que no s'executés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia