Administracions

municipal

Plusos irregulars a la Urbana de l'Hospitalet

La investigació interna, a petició d'un sindicat, recull complements cobrats indegudament i condicions laborals fora de conveni

Partits i sindicats es reuniran per estudiar l'assumpte i la CUP demana explicacions al govern

Mala maror a la Guàrdia Urbana de l'Hospitalet, on s'estan revisant els plusos que una part de la plantilla hauria cobrat de manera irregular, segons es desprèn de l'expedient informatiu que va ordenar obrir l'any passat el tinent d'alcalde d'Hisenda i Serveis Centrals, Manuel Brinquis, arran de la instància que va presentar un sindicat del comitè d'empresa de l'Ajuntament, PAS-GIGU. La instrucció interna va posar sobre la taula el cobrament indegut d'alguns complements, una situació que s'està resolent en alguns casos. La qüestió dels plusos, a la qual s'han d'afegir altres presumptes irregularitats, es podria tractar avui al ple, ja que la CUP ha presentat una pregunta perquè el govern expliqui què ha fet des que ha conegut els fets.

La secció sindical PAS-GIGU, exclusiva de la Guàrdia Urbana de l'Hospitalet –que té una plantilla de 380 treballadors– i amb quatre representants dels 23 que té el comitè d'empresa del consistori, va presentar el 15 d'abril del 2016 una instància que manifestava que a la policia “sembla que s'estan percebent unes retribucions per una sèrie de plusos que no s'estan desenvolupant”. Aquests plusos s'assignen per l'execució d'unes funcions concretes o per característiques del servei que no s'estan duent a terme i que s'estan repetint any rere any, segons la instància. Les possibles irregularitats es referirien no només als plusos sinó a les unitats que treballen sense un horari regulat pel conveni col·lectiu. La secció sindical volia que s'estudiés les unitats que treballen sense horari ni torn inclòs en el conveni, com els agents de protecció civil, els de l'oficina de bones pràctiques policials i els que fan tasques administratives o d'assessoria jurídica, així com els agents que estan en punts fixos que no realitzen cap torn dels que recull el conveni. Aquesta possible acció fraudulenta estaria emparada per la prefectura, segons la instància, per la qual cosa la secció sindical demanava l'inici de la investigació.

Obertura d'expedient

El govern municipal en va prendre nota i va ordenar l'obertura d'un expedient informatiu. Una instructora va analitzar durant tres mesos, entre mitjan maig i mitjan agost, torns, horaris, calendaris, nòmines, adscripció del personal i característiques de les funcions dels agents, entre altres qüestions. També la definició dels complements establerts per a cada departament i cada agent. Una exhaustiva investigació que va concloure el 30 de setembre del 2016 amb la consideració d'una sèrie de fets provats –la instructora no exposa conclusions.

La Guàrdia Urbana té una vintena de plusos, com els d'indemnització dies festius, plena disponibilitat, perllongament de la jornada, perillositat per treballar amb moto, nocturnitat... Alguns dels complements són d'aplicació exclusiva per a la Guàrdia Urbana, segons recullen el conveni col·lectiu de l'Ajuntament i alguns acords addicionals. La instrucció considera provat, per exemple, que tots els membres de la Guàrdia Urbana perceben el complement d'indemnització per festius “amb independència que es regeixin pel calendari de torn de dilluns a divendres”. Es recull també el cobrament del plus de penositat al servei de grues i dipòsit en alguns casos en què els agents ja no presten aquest servei.

Retirada de plusos

Durant la investigació, es va donar la circumstància que la prefectura va demanar que es donés de baixa un cert nombre d'agents que cobraven plusos determinats. Per exemple, durant el juliol, amb la instrucció ja en marxa, es va demanar que tres sergents deixessin de cobrar el plus de nocturnitat. També es va reclamar a recursos humans que vuit comandaments i agents deixessin de percebre el complement de perillositat per anar amb moto. Una maniobra que s'interpretaria com una voluntat de corregir algunes de les disfuncions detectades durant la instrucció.

Altres fets estan en entredit perquè no queden recollits en el conveni. Com el complement per emergències tècniques que cobren categories superiors, com ara intendent major, intendent, inspector i sotsinspector, “un factor retributiu que no es correspon amb cap dels que es preveuen en l'article 10 del conveni col·lectiu”, segons l'informe. O la jornada laboral i horari de la unitat de punts fixos, tampoc regulats pel conveni.

Els quatre sindicats que conformen el comitè de l'Ajuntament (UGT, CCOO, CATAC i PAS-GIGU) s'han de reunir entre ells i amb els partits polítics per analitzar com els responsables estan portant aquesta situació i quins passos s'haurien de fer. La CUP ha estat de moment el partit que ha pres la iniciativa, ja que ha presentat una pregunta que s'hauria de contestar al ple d'avui, o bé demanar-ne una pròrroga per recaptar més informació.

El portaveu de la CUP, Khristian Giménez, explica: “Recursos humans reconeix què passa i ha fet una proposta de calendari per anar-ho solucionant. Però és un calendari llarg i nosaltres preguntem al ple què ha fet el govern des del dia en què ha tingut coneixement del contingut de l'informe.” És a dir, què ha fet en els últims vuit mesos per corregir aquestes irregularitats. Segons quina sigui la resposta, el partit estudiarà amb els assessors jurídics si emprèn accions legals, “perquè si hi ha coneixement hi ha frau”. És a dir, coneixement i voluntat de cometre un delicte. Hi ha també la voluntat d'aclarir si les irregularitats quedarien acotades a la Guàrdia Urbana o si s'estendrien a altres àrees de l'Ajuntament.

LA XIFRA

454
euros
cobren les escales superiors per emergències tècniques, un plus que no està recollit en el conveni col·lectiu.

LA FRASE

Preguntem què ha fet el govern des que ha tingut coneixement del contingut de l'informe
Khristian Giménez
Portaveu de la CUP

Plus de 454 euros mensuals en les escales superiors

Rosa M. Bravo

El plus d'emergències tècniques, un dels qüestionats perquè està fora de conveni, és de 454,7 euros mensuals i el perceben, amb caràcter fix, els càrrecs per sobre de la categoria de sergent, amb excepció del superintendent, que és el càrrec superior. Les categories altes cobren també un plus de plena disponibilitat. En cas dels sergents i subinspectors, és de 339,2 euros mensuals, mentre que el superintendent, l'intendent major i l'intendent cobren 430,6 euros al mes.

Els plusos tenen una retribució molt desigual, i n'hi ha que són molt específics, mentre que d'altres són més genèrics. Existeix, per exemple, el plus per la seguretat en les cases consistorials, de 1.390 euros al mes, o els 202,7 euros mensuals de la unitat de proximitat. Els dies d'especial penositat, com Nadal o Cap d'Any, es complementen amb 101 euros, mentre que la conducció del camió grua està compensada amb un complement de 50,5 euros al mes.

Tots els agents cobren un plus de perillositat. L'estàndard és de 123,1 euros al mes, mentre que l'específic per als motoristes és de 144,8 euros mensuals. La indemnització per dies festius oscil·la entre els 202,7euros i els 293,5 euros, segons la categoria. També hi ha un plus per perllongament de jornada, ja que la plantilla fa 1.674 hores i no pas les 1.647 estipulades en el conveni. Els sous del 2016 oscil·laven entre els 33.114 euros bruts dels agents i els 73.375 del superintendent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona