Administracions

Les Botigues votarà si vol continuar essent de Sitges

L’Ajuntament sitgetà consultarà els 3.000 veïns del barri, a tocar de Castelldefels, si es volen integrar a aquesta ciutat

Castelldefels esperarà el resultat abans de negociar una annexió que hauria d’incloure el port Ginesta

L’Ajuntament de Sitges convocarà al llarg de l’any vinent una consulta no vinculant entre els veïns de les Botigues per saber si volen continuar essent un barri del municipi o si prefereixen formar part de Castelldefels. Les Botigues, allunyat del nucli urbà de Sitges pel massís del Garraf, està format per set zones, amb urbanitzacions de muntanya i un barri costaner que forma un contínuum urbà amb el passeig Marítim de Castelldefels. El consistori vol conèixer l’opinió dels prop de 3.000 veïns del barri, però el resultat no seria vinculant, perquè en cas que els residents optessin per l’adhesió a Castelldefels serien els plens de les dues ciutats els que haurien de prendre una decisió que posteriorment hauria de ser ratificada per la Generalitat. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, reconeix que és un sector de població molt vinculat a Castelldefels, tant per “continuïtat urbanística” com per l’ús de serveis educatius i sanitaris d’aquesta ciutat. “La millor manera de saber què pensen els veïns és fer una consulta en què lliurement puguin expressar-se”, diu. La distància geogràfica del barri, 14 quilòmetres que s’han de recórrer bé per les costes del Garraf o pagant quasi set euros per trajecte al peatge de la C-32, dificulta l’accés dels veïns a Sitges. Però la distància també és emocional, perquè els veïns fa anys que se senten abandonats per l’Ajuntament i es queixen de manca de serveis i de manteniment de l’espai públic.

La consulta ha estat una de les accions anunciades pel govern, durant el balanç dels dos anys de mandat, abans de les pròximes eleccions municipals, perquè és un dels projectes inclosos en el pla d’actuació municipal. De concrecions, però, n’hi ha poques. Forns només ha avançat que la tardor vinent el govern presentarà la proposta al ple municipal per tal de posar en marxa els preparatius al principi del 2018. L’únic que ha concretat l’alcalde és que la votació es farà només entre els veïns del barri, perquè “són ells els principals afectats i són ells els qui mereixen tenir veu i vot en aquest assumpte”, ha justificat Forns. Insisteix que es tractarà d’una consulta no vinculant, perquè s’organitzarà basant-se en la llei de consultes populars no referendàries i perquè la modificació del terme municipal és una qüestió que requereix un aval polític i administratiu.

Un dels detalls que Forns no ha precisat és si la possible annexió a Castelldefels inclouria el port Ginesta, que amb 1.442 amarradors i 75 empreses és un dels ports esportius més grans de Catalunya. Una peça que és important pel volum d’impostos que genera l’activitat econòmica, mentre que les Botigues és una zona exclusivament residencial, on ni tan sols hi ha botigues. L’Ajuntament de Castelldefels espera saber quin serà el resultat de la consulta per començar a negociar-ne una eventual annexió. L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, insisteix que la relació entre els dos ajuntaments és fluïda, però alerta que “com a municipi receptor posarem les nostres condicions”. L’Ajuntament de Castelldefels obrirà una taula local de negociació per elaborar una proposta en el cas que es decideixi la segregació. “De moment no tenim cap negociació amb Sitges, i si ens posem a parlar cal veure quin seria l’àmbit d’actuació. Si parlem que la part de Sitges que dona a Castelldefels se’ns acaba annexionant no tindria sentit que s’adhereixi una part i que el port quedi aïllat”, defensa Miranda. “Però insisteixo que hem d’esperar al resultat”, diu.

Els veïns, en canvi, es mostren totalment escèptics respecte de l’anunci de la consulta. “No és seriós, l’Ajuntament ja ha dit moltes vegades que ho faria”, assegura el vicepresident de l’associació de veïns Les Botigues de Sitges Zona Platja, Quim Serrano. El representant veïnal vaticina que Sitges “no deixarà anar el port, perquè és una font d’ingressos important”, i es queixa de la manca d’inversions històrica que pateix el barri, “que no té cap mena de manteniment, ni serveis ni vigilància policial”. Serrano considera que “l’Ajuntament ha creat un problema perquè no ha invertit a les Botigues i la solució ara és que ens n’anem”.

LES FRASES

La millor manera de saber què pensen els veïns és fer una consulta
Miquel Forns
Alcalde de Sitges
L’Ajuntament ha creat un problema perquè no ha invertit a les Botigues i la solució ara és que ens n’anem
Quim Serrano
Vicepresident de l’entitat veïnal
No tindria cap sentit que s’adhereixi a Castelldefels una part de Sitges i que el port Ginesta quedi aïllat
Maria Miranda
Alcaldessa de Castelldefels


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.