Administracions

Salut

Sant Adrià reclama ajut per avaluar el risc de càncer

Tots els grups acorden instar la Generalitat i l’AMB a fer estudis sobre la presència de dioxines al sector de la incineradora

El govern català recorda que no ha obtingut dades alarmants

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va acordar en el ple de dilluns, amb el suport de tots els grups municipals, sol·licitar a la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat l’elaboració d’un estudi exhaustiu per delimitar totes les fonts d’emissió i les concentracions de dioxines i furans en l’aire, i si escau en el sòl, per determinar els nivells d’immissió i el risc cancerigen associat. L’estudi, segons indica el text aprovat, haurà de valorar si és necessari adoptar un pla de millora.

La decisió del consistori adrianenc és conseqüència directa de la publicació d’un estudi liderat per José Luis Domingo en què s’afirma que existeix un elevat risc de càncer per als adrianencs del sector proper a la incineradora de residus, a causa de l’exposició de dioxines i furans a través de l’aire. Segons aquest estudi, els residents al voltant de la planta de Sant Adrià tenen una probabilitat entre tres i quatre cops més elevada de desenvolupar càncer al llarg de la vida que els residents de Girona, Mataró o Tarragona, on hi ha plantes similars. El mateix estudi, però, insta a prendre les dades amb precaució i aposta per impulsar un estudi exhaustiu abans de prendre mesures decisives.

La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, ha explicat que les dues administracions mantenen el contacte des de fa dies per tractar aquesta qüestió, que ara sembla que afecta aquesta instal·lació, però recepta serenor atès que, segons explica, “el nivell de dioxines es mesura periòdicament” i fins al moment no han obtingut cap dada “que sigui alarmant”. Això no obstant, Rius assegura que faran les analítiques que siguin necessàries.

L’Ajuntament demanarà la presència dels responsables de la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya i del servei de Medi Ambient de l’AMB a la comissió informativa de Territori de l’Ajuntament de Sant Adrià prevista per al 18 de setembre, per informar puntualment els grups municipals.

La moció que es va aprovar dilluns i que és el resultat de fusionar dues propostes diferents però de tarannà similar que presentaven alcaldia i el grup de Ciutadans, també compromet el consistori a contactar amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb la planta de valorització energètica (PVE) per demanar informació sobre les emissions de la instal·lació. De fet, l’AMB ja disposa d’un estudi elaborat l’any passat per la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) en què es mesura l’impacte de les emissions de dioxines i furans procedents de la xemeneia principal d’evacuació dels gasos procedents dels forns de la PVE, i conclou que el risc associat als nivells de concentració de dioxines se situa fora dels nivells d’alerta per risc de càncer.

Finalment, l’Ajuntament va aprovar demanar a l’ICS un estudi comparatiu d’incidència dels casos de càncer a Sant Adrià en relació amb les poblacions geogràficament més properes (en el cas de Barcelona, els barris més propers) i en relació amb les poblacions on hi ha planta de valorització energètica.

LA FRASE

Fem estudis periòdicament sobre dioxines i no hem obtingut cap dada que sigui alarmant
Mercè Rius
directora general de qualitat ambiental de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona