Administracions

Territori

El govern paga 757.253 euros de sous d’alcaldes i regidors

Setanta-sis ajuntaments de les comarques centrals, una tercera part d’Osona, rebran entre 2.700 i 17.500 euros

Són ajuts destinats a sufragar els salaris d’un any dels càrrecs electes de municipis de fins a 2.000 habitants

Set de cada deu ajuntaments petits i mitjans rebran l’ajut

El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha resolt la convocatòria per atorgar compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments de fins a dos mil habitants perquè abonin retribucions a determinats càrrecs electes locals per a l’exercici de 2017. En el cas de la Catalunya Central, el govern destinarà a sous d’alcaldes i regidors un total de 757.253 euros. Aquests diners es repartiran entre 76 ajuntaments de les comarques centrals. L’import mínim que cobraran són 2.727,72 euros i el màxim, 17.505,72 pel sou d’un any. Pot ser per una jornada a temps complet o per dedicació parcial.

A la regió central hi ha més d’un centenar de poblacions de menys de dos mil habitants i d’aquestes, 76 rebran la subvenció. Això implica que set de cada deu ajuntaments menor de dos mil habitants cobraran aquest ajut a la Catalunya Central.

La comarca amb més ajuntaments beneficiats per la mesura és Osona –amb 28–. Això fa que la comarca sigui també la que més diners rebrà. Un total de 303.341 euros. Per contra, les comarques amb menys ajuntaments subvencionats són el Bages i el Moianès. En els dos casos, hi ha sis consistoris que han optat als ajuts. En el primer cas, el Bages rebrà 61.918 euros –l’import més baix– i el Moianès, 64.550. A més, quinze municipis del Berguedà rebran 147.232 euros per pagar sous de regidors i alcaldes, al Solsonès arribaran 94.050 euros que es repartiran entre onze ajuntaments i finalment a l’Anoia, es transferiran 86.161 euros per a deu ajuntaments.

L’import mínim són els de 2.727,72 euros de l’Ajuntament de Marganell i el màxim 17.505,72 que rebran Castellnou de Bages, Cercs, Santa Maria d’Oló, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer i Viladrau. Més de la meitat dels consistoris, però, rebran 9.299 euros, l’import que més es repeteix. Disset ajuntaments rebran entre 3.000 i 8.000 euros i 13 consistoris més, entre 11.000 i 13.000.

Els alcaldes consultats per aquests ingressos expliquen d’una banda que els ajuts de la Generalitat i també de la Diputació els ajuden amb les finances municipals. “Per un municipi com el nostre les ajudes són fonamentals, si no fos per la Generalitat i sobretot per la Diputació estaríem morts en vida”, diu l’alcalde de Castellcir, Salvador Rovira. Tot i això, lamenten que les ajudes normalment arriben tard i que els ajuntaments han d’avançar diners. En aquest cas, la subvenció arriba un cop l’any. Però segons explica l’alcalde de Sant Llorenç de Morunys, Francesc Xavier Mas, normalment van tard. “Fa quatre o cinc mesos ens devien l’any passat”, diu. Tot i això, l’Ajuntament sempre té “un racó” per assumir aquestes despeses en espera del pagament de la Generalitat. En aquest cas, la subvenció és per pagar el sou de l’alcalde, a mitja jornada ja que Mas combina la feina d’alcalde amb la dedicació que li suposa el seu negoci privat.

A tot Catalunya, són 442 els ajuntaments beneficiats per la mesura. Entre tots rebran un import total de 4.487.818,60 euros, que es destinaran a fer front a la totalitat de mesos de dedicació exclusiva o parcial en què els càrrecs electes percebin una retribució de l’ens local. Segons el Departament de Governació, la convocatòria d’aquest 2017 ha rebut 482 sol·licituds, de les quals 442 han estat aprovades i 40 excloses, perquè no complien els requisits establerts a la convocatòria o per manca de presentació de documentació econòmica. La conselleria recorda que Catalunya té actualment 597 municipis menors de 2.000 habitants, que podien acollir-se a la convocatòria. Per tant, rebran ajuts el 74% dels municipis petits i mitjans.

LES XIFRES

9.299
euros
és l’import que cobraran 39 dels 76 municipis de la Catalunya Central a qui s’atorgarà l’ajuda
4,48
milions
d’euros es destinaran a 442 municipis de Catalunya de menys de dos mil habitants per pagar sous

Sous de 862 a 1.459 euros al mes

Les compensacions que rebran els ajuntaments són les que s’estableixen al decret 69/2008, d’1 d’abril, de regulació d’un sistema de compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments perquè abonin retribucions a determinats càrrecs electes locals. El decret preveu tres trams de preu mensual màxim per una dedicació completa d’un càrrec electe. Són com a molt 861,62 euros per a municipis fins a 100 habitants, 1.033,23 per a municipis entre 101 i 500 habitants, i 1.458,81 per a municipis de fins a 2.000 habitants. També estableix que el total dels recursos ordinaris reconeguts i liquidats del pressupost de l’Ajuntament que demana l’ajuda no ha de superar en un 75% la mitjana dels pressupostos dels municipis del seu tram de població i que el consistori destinatari estigui al corrent de la rendició de comptes al Departament de Governació i a la Sindicatura de Comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona