Administracions

El govern de Torroella tanca la porta al debat de les vaquetes

La petició del PDeCAT i la Coet, a l’oposició, de fer un ple per demanar una consulta és rebutjada pel govern, que diu que les vaquetes ja “s’han debatut a bastament”

L’equip de govern de Torroella de Montgrí, d’ERC-Junts, UPM i L’EST, ha tancat la porta a la possibilitat de celebrar un ple extraordinari monogràfic sobre les vaquetes en què es plantejava la possibilitat de fer un consulta vinculant com demanaven el PDeCAT i la Coet, tots dos a l’oposició.

L’alcalde, Josep Maria Rufí (ERC-Junts), s’ha mantingut ferm en la posició que sempre ha defensat sobre aquest tema: “Estava sobradament debatut” un cop es va aprovar la moció que va declarar el municipi lliure de correbous. Amb tot, Rufí justifica que la decisió del govern s’ha pres sobre la base d’un informe dels serveis jurídics en què es conclou que “l’objecte de la sol·licitud és un tema debatut en el ple, on tots els regidors s’hi van poder manifestar; i que ha tingut unes conseqüències jurídiques determinants, com són la modificació de l’annex de la llei i la supressió de Torroella com a municipi en què se celebrava aquesta festa”. Seguint aquest argument tècnic, i segons l’informe, es recorda que existeix jurisprudència segons la qual resulta improcedent la convocatòria d’una sessió extraordinària a petició de la quarta part de regidors per “tornar a debatre, reobrir o reconsiderar assumptes ja debatuts pel ple municipal d’un procediment ja tramitat i tancat”.

En el decret d’alcaldia on ahir es va notificar això als grups, també es recorda que el PDeCAT ja va presentar, el juny passat, una moció amb l’objecte d’incloure en el ple un punt relatiu a la celebració de la festa de les vaquetes; i va demanar la celebració d’una consulta vinculant. L’Ajuntament va resoldre no admetre a tràmit la petició i no incloure la moció en l’ordre del dia, fet que va provocar que el PDeCaT ho portés als serveis jurídics de la Generalitat, sense èxit. L’Ajuntament, segons Rufí, no ha rebut de la Generalitat cap requeriment de nul·litat per un acte presumptament contrari a dret tal com defensava el grup del PDeCAT. Ara passa exactament el mateix: la resposta es fonamenta en el fet que l’equip de govern disposa de fonaments jurídics suficients per “no admetre les peticions destinades a reobrir un procediment ja tramitat i tancat”, reitera.

“El que ha de quedar clar –manté Rufí– és que els acords de ple hi són per complir-los. No volem tenir aquest tema més que debatut sobre la taula. Un ple no és un joguet.”

LA FRASE

No volem tenir aquest tema, que ja està més que debatut, sobre la taula. Un ple no és un joguet
Josep Maria Rufí
alcalde de torroella de montgrí

“Només una consulta vinculant tancarà el tema”

El portaveu del PDeCAT i exalcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon, no entén la posició del govern, perquè, segons destaca, “l’única manera de tancar definitivament la polèmica és amb una consulta vinculant”. Segons Cordon, “han de ser els ciutadans els que es manifestin, i així es resolgui aquest tema”. Jordi Cordon creu, però, que cal situar el context en una manera de fer de l’alcalde: “L’alcalde no és la primera vegada que se salta la llei. No es pot governar un Ajuntament com si fos el seu mas.” Per això el PDeCAT, que ha promogut la petició del ple juntament amb la Coet, tornarà a portar davant la Generalitat la decisió de no deixar celebrar la consulta. També es buscarà assistència jurídica i no es descarta emprendre accions davant la justícia ordinària “pel tarannà de l’alcalde”, adverteix Jordi Cordon. Per la seva banda, Gregori Sarquella, portaveu de la Coet, celebra que el PDeCAT doni suport a la celebració d’una consulta: “La Coet fa anys que defensem la consulta, fins i tot quan Cordon era alcalde.” Sarquella, que també critica “el caràcter autoritari de Rufí”, es mostra especialment decebut amb la UPM perquè només defensa “el poder, la poltrona i el sou”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia