Administracions

Municipal

Sabadell apuja l’IBI i amplia la tarifació de la taxa de residus

El ple municipal aprova provisionalment les ordenances fiscals pel 2018 amb els vots en contra del PP, Cs i CiU

El govern defensa que és una fiscalitat més justa i equitativa però no obté l’aval de l’oposició

“La fiscalitat municipal serà més justa, equitativa i redistributiva”, assegurava ahir el tinent d’alcalde i regidor d’Economia, Juli Fernàndez, en el moment de defensar la proposta d’ordenances fiscals pel 2018 del govern quadripartit –format per Unitat pel Canvi, ERC, la Crida i Guanyem Sabadell– que es va aprovar sense el suport de l’oposició. CiU, Ciutadans i el PP van votar-hi en contra i el PSC i els dos regidors no adscrits es van abstenir.

Malgrat que es congelen la majoria de tributs, com l’impost de vehicles de tracció mecànica, la plusvàlua o els serveis de retirada de la grua, l’impost de béns immobles (IBI) en el cas dels béns urbans i l’impost d’activitats econòmiques (IAE) s’incrementaran un 1,5%. Es mantenen, però, les bonificacions en els dos casos com ara el 75% de l’IBI per a famílies nombroses o monoparentals. Fernàndez va reiterar un argument ja esgrimit en altres ocasions com és que “la llei Montoro encotilla les finances municipals” per explicar, en part, els increments proposats que en tot cas, apuntava, estan per sota de l’IPC interanual. Avançava que el pressupost del 2018 “serà dinàmic i viu”, i per tant que es faran diverses modificacions.

Bona part del debat, però, es va centrar ahir en la taxa de residus. Es passarà de cinc a dotze trams de tarifació i s’aplicaran de manera directa les bonificacions o exempcions. Passaran de 6.000 a 31.000 les famílies que se’n podran beneficiar. Fernàndez posava com a exemple el d’un nucli familiar de tres membres amb ingressos de 14.342 a 23.520 euros que pagaran entre 14 i 47 euros. Fins ara eren 67. “Volem una taxa més justa però també que es produeixi un canvi d’hàbits i es millori la gestió dels residus”, deia Fernàndez, després d’explicar que la taxa només cobreix el 50% del cost i que la resta prové d’aportacions municipals. Tant els increments de l’IBI i l’IAE com la reestructuració de la taxa van ser criticades per l’oposició. El portaveu del PP, Esteban Gesa, va assegurar que “augmenta cada vegada més la pressió fiscal a les famílies”, mentre que el de Cs, José Luis Fernández, va indicar que “pugen les importants, i les que no ho fan és perquè no es poden incrementar més”. Josep Ayuso, del PSC, iniciava el seu torn fent una pregunta retòrica: “Cal un increment de les ordenances fiscals?” Ayuso apostava per congelar la pressió fiscal i es mostrava crític amb la tarifació perquè no assegura que pagui més qui més residus genera. I, des de CiU, Carles Rossinyol, tornava a deixar sobre la taula la manca de diàleg del quadripartit a l’hora d’elaborar les ordenances.

Abans de començar el ple, l’alcalde, Maties Serracant, de la Crida per Sabadell, va llegir la declaració de rebuig per les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart aprovada per la junta de portaveus dimarts passat amb els únics vots contraris del PP i Cs. Bona part dels regidors van mostrar un cartell on es podia llegir “Llibertat presos polítics”.

LA XIFRA

31.000
famílies
es beneficiaran directament de les bonificacions i exempcions de la taxa de residus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona