Administracions

Societat

Els restauradors propicien un canvi de la norma de terrasses

El gremi de Barcelona reuneix les firmes necessàries per forçar la reforma de la polèmica ordenança a través d’una iniciativa popular

La proposta es tramitarà gràcies al suport de l’oposició però sense l’aval del govern de Colau

Després dels intents reiterats, i fallits, d’aconseguir una modificació del contingut de l’ordenança de terrasses a través d’un acord amb el govern municipal, el Gremi de Restauració de Barcelona ha decidit tirar pel dret. En un acte de petit format que es va fer ahir davant l’ajuntament de la capital catalana, l’entitat va presentar les 18.138 signatures –4.116 més de les exigides– recollides en 49 dies per provocar un canvi d’aquesta regulació a través del mecanisme d’una iniciativa ciutadana. Un cop fet aquest pas, el següent serà entrar-les al registre i començar a tramitar el procés en la sessió de la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del mes que ve. El suport majoritari dels grups del PDeCAT, Cs, ERC i el PP permetrà que la petició sigui presa en consideració i, per tant, que s’engegui tota la maquinària administrativa amb la perspectiva que el nou text pugui ser aprovat, aquest cop pel ple municipal, l’abril de l’any vinent.

Arribats a aquest punt, els restauradors encara tenen una esperança, mínima, que l’executiu d’Ada Colau sumi esforços amb el sector i l’oposició per ratificar una norma que susciti el màxim consens possible. La proposta que serà sotmesa a discussió preveu modificar el 15% del text de l’ordenança, un percentatge que els professionals de bars i restaurants consideren mínim, tot i que els punts afectats són troncals en l’actual marc normatiu. Així, i tall d’exemple, es vol esmenar el règim de distàncies que fixa quantes taules i cadires pot instal·lar un establiment, i en quines condicions. Aquest article concret ha estat un dels autèntics cavalls de batalla del gremi en els últims anys, ja que la seva aplicació ha obligat a redimensionar, a la baixa, tres de cada quatre terrasses de Barcelona.

Mentre no s’aprova el nou articulat, el sector també demana que es deixi en suspens l’aixecament de les moratòries d’algunes obligacions que imposa la norma –com ara el no menys controvertit capítol dels lavabos– previstes per a principis del 2018, o retardar fins a final de l’any vinent el procediment reglat per renovar les actuals llicències de terrassa.

Impugnació del reglament de participació

Un cop aconseguides les firmes per incoar la reforma de la normativa, el Gremi de Restauració interposarà un recurs contenciós administratiu contra les normes de participació de l’Ajuntament de Barcelona. Segons van explicar ahir tant el president de l’associació, Pere Chias, com el director general, Roger Pallarols, el motiu és que se’ls ha exigit recollir 14.022 signatures en 120 dies per posar en marxa la iniciativa popular, quan la carta municipal –un text de rang superior a les normes– eximeix les entitats d’haver-ho de fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia