Administracions

Barcelona

Nova etapa pel Palo Alto

L’Ajuntament de Barcelona vol reorientar la gestió de l’antic complex industrial vinculat a la família Mariscal

La celebració del mercat mensual d’art i disseny queda en suspens

La seva arquitectura, que impregna des d’un conjunt laberíntic de naus a una majestuosa xemeneia, és un exemple característic del llegat industrial que irradia tot el Poblenou de Barcelona. De fet, l’antic complex del Palo Alto és, avui, una radiografia a escala de la transformació que ha experimentat aquesta zona de la capital catalana, convertint-se en un reducte on han arrelat una col·lecció d’empreses o tallers vinculades a l’art, el disseny i, en general, les activitats creatives. En aquest complex de 8.500 m² de superfície construït el 1875, i de titularitat municipal des de 1994, hi han fet niu 21 d’aquests projectes, entre els que hi ha estudis d’arquitectes, negocis de roba o altres iniciatives culturals diverses. Algunes porten anys, o dècades, instal·lades aquí, pagant lloguers que oscil·len entre els 5 i els 13 euros el metre quadrat.

Un d’aquests estudis és el del popular dissenyador Javier Mariscal, la família del qual també està lligada la fundació privada que, des del 2 de desembre de 1997, gestiona tot el complex a canvi d’un canon anual de 72.000 euros. Aprofitant que el 2 d’abril de l’any vinent venç aquesta concessió, el govern d’Ada Colau s’ha proposat un replanteig del funcionament del recinte. “La nostra voluntat és preservar el cor del Palo Alto, però alhora obrir-lo més a la ciutat en tant que equipament públic” comenta Marc Andreu, conseller tècnic del districte de Sant Martí.

Aquesta voluntat es plasmarà en les bases del concurs que es convocarà per a la gestió del recinte fins el 2038. La primera de les noves condicions que imposarà és que un 25% de la seva superfície s’haurà de destinar a una casa taller per a persones en situació de risc. Aquest equipament s’ubicarà a la nau que ara dona al carrer dels Ferrers. Un 30% més de l’espai, serà per a les empreses o creadors a qui el nou gestor els hi llogui un espai. Aquí, però, hi ha un altra novetat important, com és el que contracte no podrà ser de més de cinc anys de durada, amb la possibilitat però d’una pròrroga, amb condicions. Finalment també es reservarà una parcel·la, del 15% de la superfície total, per fer-hi un viver per a nous projectes empresarials.

Un dels dubtes no resolts es que passarà amb la fira mensual, el Palo Alto Market, que es celebra cada mes, i que aplega més de 130 expositors de productes de moda o art, més les corresponents food-trucks de rigor que ara amaneixen qualsevol esdeveniment que es fa Barcelona, i vulguin tenir la consideració de tal. El nou adjudicatari serà qui tindrà la paraula si segueix o no, tot i que des del consistori es voldria que aquest mercat no tingui el caràcter essencialment mercantilista que ara té.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia