Administracions

municipal

urbanisme

Frenen el pla de la Devesa

L’Ajuntament de Girona anuncia que l’aturen indefinidament per buscar més consens

El pla es va iniciar el 2013 amb Puigdemont i amb un procés participatiu

“Ens prendrem el temps que faci falta per trobar les vies d’acord”

L’Ajuntament de Girona atura indefinidament el pla especial de la Devesa. Ho va anunciar ahir l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va explicar que volen “obrir un parèntesi per continuar treballant per aconseguir el consens social imprescindible per a aquest pla”. “No volem una majoria àmplia, volem que s’aproximi tant com es pugui a la unanimitat”, va recalcar. En aquest sentit, va recordar que és un pla que es va iniciar el 2013 amb la voluntat “d’aconseguir un consens amplíssim, tant social com polític”. Madrenas va destacar que ara per ara té “assegurades les garanties” de la seva aprovació amb “una gran majoria”, però que des del consistori “no se senten prou satisfets”. La seva voluntat és trobar un “inequívoc consens social”. Però per arribar aquí cal rebaixar la pressió que assegura que ara mateix té el govern municipal. “Ens prendrem el temps que faci falta per trobar les vies d’acord que fan falta per arribar a aquest consens”, aclareix. Així doncs, l’aturada del pla estratègic de la Devesa és indefinida i sense data.

Marta Madrenas reconeix que es va fer una aprovació inicial, però que quedarà en suspens. “No volem entossudir-nos ni encotillar-nos. Volem ser honestos”, afirma. L’alcaldessa considera que “seria molt fàcil” aprovar provisionalment el pla en el pròxim ple, però que no seria la decisió “més valenta”.

Fa tres anys que es va engegar un procés participatiu en què van participar poc més de 2.000 persones. Ara, un cop analitzat aquest document actual, el govern municipal diu que s’ha adonat que s’estan “apartant” d’aquelles voluntats inicials mostrades per la ciutadania “de manera inequívoca”. L’alcaldessa va posar com a exemple que el 90% de la ciutadania que va ser consultada, estava satisfeta que a la Devesa es fessin les Fires de Girona i de la manera com es duen a terme. El mateix exemple amb el mercat.

Segons va relatar ahir Madrenas, la redacció d’aquest pla “s’apartava” del criteri que havia mostrat aquesta ciutadania. Al seu entendre, “la Devesa és un gran parc urbà” i l’objectiu és aconseguir un parc “protegit i ple de vida”, que és la voluntat que van mostrar la majoria de ciutadans que van opinar en aquest procés participatiu. Per altra banda, Madrenas va assegurar que el pla també feia frenar inversions que cal fer urgentment a la zona. “No paga la pena entossudir-nos amb l’aprovació sigui com sigui”, diu.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, va definir aquesta frenada com a “parèntesi per al consens”. En aquest sentit, el regidor va avançar que els grups municipals han estat informats i que a priori “la sensació és positiva perquè busquem vies de diàleg”. Igualment amb la plataforma Salvem la Devesa, una de les al·legacions de la qual, segons Sastre, anava en la mateixa línia de demanar una aturada tècnica per “poder reconduir aquest camí i saber en quin moment aquest camí es va torçar”. El regidor va explicar que, en aquest sentit, “la voluntat de l’equip de govern és total”.

Un camí llarg

L’any 2010 l’anterior govern tripartit va aprovar el pla d’usos del parc de la Devesa. Però els paràmetres que indicava pràcticament no han suposat canvis en aquests anys. El 2013 va arribar, amb l’aleshores alcalde, Carles Puigdemont, el pla especial, que és una figura urbanística superior que dona directrius de futur. El pla, a més, es va dotar d’un procés participatiu. Ara el govern municipal ho atura amb el supòsit que hi trobarà, més endavant, més suport.

“No és un parc natural”

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va subratllar ahir que no volen concebre la Devesa com un parc natural. “No ho és”, afirma amb contundència, “perquè volem que a la Devesa hi passin coses, volem que la gent se la faci seva, que en gaudeixi tota la ciutadania”. Una visió totalment diferent de la que tenen els que demanen una opció “extremadament proteccionista i conservacionista d’aquest espai”. Per Madrenas, aquesta visió tan sols vol limitar les activitats o els usos, i “expulsant les atraccions de fires i la seva activitat”. Per l’equip de govern, és un punt de vista “gens realista”, i “contraproduent”. Segons l’alcaldessa, la proposta del consistori és legítima i “s’acosta al 100% a la mirada que va sortir del procés participatiu de fa tres anys”. “Com que ens estàvem apartant d’aquella voluntat majoritària de la ciutadania, i a més del nostre propi criteri, no volem posar-nos pals a les rodes”, assegura. Per això l’equip de govern vol fer aquesta “pausa” i més endavant, d’aquí a uns mesos, veure com es reprèn.

Treuen les porteries i plantaran divuit arbres

L’Agility marxarà de la Devesa i tiraran a terra les antigues dutxes del frontó
Es preveu fer una gran zona verda i de pícnic al Camp de Mart
Òscar Pinilla

El regidor Narcís Sastre va avançar ahir que el fet que el pla estratègic de la Devesa s’aturi no vol dir que es deixin de fer actuacions a la zona. De fet, la setmana que ve ja es començaran a plantar arbres per acabar de perimetrar el Camp de Mart. Es tracta, concretament de 18 arbres. Seguidament, a l’abril, començarà “una de les transformacions més importants de les darreres dècades a la Devesa”, alerta Sastre. L’antic camp de futbol Fèlix Farró, que ara mateix està en un estat de “deixadesa i de degradació contínua”, es convertirà en una zona verda d’herba, perquè la ciutadania pugui gaudir d’una zona de pícnic. Les porteries es trauran perquè estan malmeses i més endavant està previst traslladar l’espai a la zona esportiva. Un altre dels canvis destacats és l’Agility, que canviarà d’emplaçament i marxarà de la Devesa, i tot l’espai que ara ocupa quedarà totalment lliure. Igualment amb les antigues dutxes del frontó, que també aniran a terra, o la desaparició de l’aparcament els dies de mercat.

Tot plegat generarà un impacte visual molt clar. A més, això permetrà, segons el regidor, que el govern pugui redactar tots els projectes d’adequació del Camp de Mart. “Serà un espai verd i obert, sense barreres, sense estructures i per al gaudi de tota la ciutadania”, afirma Sastre. “Hem de dir ben alt que s’han fet coses a la Devesa, i positives”, sosté el regidor, que admet que molta de la feina que s’ha fet “de vegades no ha estat visible, però que ha servit per posar ordre en un espai en desordre”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia