Administracions

Colau no donarà ajuts per rehabilitar als propietaris que cobrin lloguers abusius

L’índex de preus de la Generalitat serà l’indicador que s’utilitzarà per aplicar la mesura

El consistori barceloní incentiva la reforma de finques precàries

Partint de la certesa que el sòl urbanitzable és un bé escàs a Barcelona –els càlculs del consistori són que, a tot estirar, a la ciutat s’hi poden encabir uns 35.000 habitatges nous–, la rehabilitació del parc existent es converteix en més que una necessitat a l’hora de planificar les polítiques públiques en la matèria. En aquesta situació, el govern d’Ada Colau ha decidit reajustar el programa anual d’ajuts a la reforma de finques, i que en el seu conjunt tindrà un pressupost de 42,5 milions d’euros. La primera i gran novetat, és que no es donaran subvencions als propietaris que cobrin lloguers considerats excessius. Perquè aquesta discrecionalitat s’apliqui sota un criteri objectiu, l’Ajuntament de la capital catalana utilitzarà l’índex de referència de preus que la Generalitat va posar en marxa l’estiu de l’any passat i que, com el seu nom indica, estableix quin ha de ser el valor d’un immoble a partir de diverses variables. Com va destacar ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la presentació dels ajuts, amb aquesta mesura l’indicador passarà a tenir una “utilitat” pràctica que, fins ara, no tenia. L’equació, doncs, que regirà la concessió dels ajuts a partir d’ara, serà clara i simple: qui faci una sol·licitud i apliqui un lloguer més alt del que diu l’índex, l’haurà de rebaixar si vol beneficiar-se del programa. Ras i curt. Una fórmula que, segons va afegir Colau, pretén protegir l’inquilí i que va en la línia d’altres que ja aplica l’Ajuntament de Barcelona, com és la de supeditar, també, la concessió d’aquestes subvencions a la rehabilitació a fer contractes de cinc anys, com a mínim, de durada.

Aquest, però, no és l’únic canvi que experimenta aquesta línia d’ajuts. L’altre fa referència al procediment per assignar-los. Fins ara el consistori feia una convocatòria pública en què les comunitats que volien arreglar algun element comú, així com els particulars que reunien els requisits per fer millores al seu pis, s’hi inscrivien i iniciaven la seva peculiar batalla amb la paperassa. Segons, però, el gerent de l’àrea d’Habitatge, Javier Burón, la corporació tenia la sospita que amb aquest mecanisme les subvencions no arribaven a totes les finques que les necessitaven, ja sigui per la mandra de tramitar-les o, senzillament, pel desconeixement del programa per part dels propietaris. Per això es va encarregar un estudi que, després de mesos de feina, han localitzat 404 edificis a 16 barris de la ciutat que estan en una situació de conservació especialment deficient. Un cop detectats, ha estat l’Ajuntament qui ha fet el pas d’oferir als seus inquilins la possibilitat d’accedir a aquesta línia d’ajuts. En 85 casos, ja s’ha firmat un primer conveni d’assessorament.

Els càlculs del govern municipal són que, en total, uns 16.000 habitatges podran fer condicionaments gràcies a totes les branques del programa, que inclou un vast ventall de modalitats de subvenció. Un cop més, però, l’alcaldessa de Barcelona va haver de lamentar ahir l’esforç en solitari que fa el consistori en aquesta matèria. “El 80% del pressupost en rehabilitació l’assumim nosaltres, quan són l’Estat i la Generalitat qui tenen més competències i recursos. És el món al revés”, va sentenciar.

LA XIFRA

16.000
habitatges
es calcula que es beneficiaran de la línia d’ajuts que concedirà enguany el consistori barceloní.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia