Administracions

El mercat de Sant Antoni culmina nou anys de reforma tortuosa

El renovat equipament s’inaugura el dia 23 vinent amb la perspectiva d’esdevenir una nova icona i un pol d’atracció de Barcelona

Les obres han costat 80 milions d’euros

El tràfec és el característic de quan falta poc per a l’estrena, i encara hi ha feina per fer. Un exèrcit d’operaris desfila a ritme accelerat aquests dies pel mercat de Sant Antoni de Barcelona, per tenir-lo a punt el dia 23 que ve, data prevista per a la seva reinauguració. Una jornada que molts, començant pels veïns de la zona, creien que no arribarien a veure després que els treballs de remodelació s’hagin allargat nou anys per, entre altres motius, l’aparició d’un conjunt de restes arqueològiques que van obligar a redefinir tant el projecte com la seva execució. El resultat, però, de la reforma, és una instal·lació imponent que intenta preservar els seus trets identitaris, com ara la cúpula i el panòptic d’un indret històric de Barcelona i que ara aspira a ser una referència més de l’urbs que es projecta internacionalment.

En conjunt, i sumant també les obres que s’estan fent als carrers perimetrals per convertir-la en una superilla de trànsit restringit, la transformació de l’equipament haurà costat uns 80 milions d’euros. A banda de realçar la fesomia històrica característica d’un edifici que data del 1882, la millora també ha estat escrupolosa a l’hora de respectar la que possiblement és l’essència més distintiva de Sant Antoni, i que no és cap altra que la d’un mercat que, en realitat, es bifurca en tres. El primer és el de producte fresc, que tindrà 52 parades distribuïdes, bàsicament, al voltant del centre neuràlgic de l’àgora. La presidenta dels paradistes, Maria Masclans, va explicar ahir, durant una visita prèvia a la inauguració, que dissabte a les tres de la tarda ja iniciaran la mudança des de la carpa provisional, que passat l’estiu ja haurà d’estar desmuntada per tenir-ho tot a punt per al dia 23. “Estem molt nerviosos, però també agraïts”, reconeixia Masclans. Només un dels punts de venda, que ha tingut alguns contratemps amb les obres, no podrà obrir el primer dia. Pel que fa al mercat dels encants, amb 105 parades, se situarà al radi perifèric de l’interior de l’edifici, mentre que el dominical de llibre vell (78 estands) s’encaixarà al seu exterior.

El llegat patrimonial

La petja més profunda de la remodelació possiblement es veu en els serveis auxiliars i logístics del mercat, de nova factura i distribuïts al llarg dels seus 53.388 m² de superfície i cinc nivells, dels quals quatre han hagut de ser excavats. I és justament al subsol on s’atrinxera un dels esquers del nou Sant Antoni, el conjunt format per la muralla recuperada i el baluard enmig d’un espai visitable i que aspira a tenir la funció de plaça per a l’entorn.

El renovat conjunt, però, també està en el centre dels debats i les tensions que assoten Barcelona. I és que no són pocs els veïns i comerciants que alerten que la seva obertura accentuarà l’elitització del barri amb el subsegüent encariment dels lloguers. Sobre això, el regidor de Comerç, Agustí Colom, va recalcar ahir que ja s’han pres mesures de contenció com ara projectar un pla d’usos que ordeni l’activitat comercial a la zona.

LA FRASE

El mercat serà un punt d’atracció, també per als visitants de fora, però el seu client natural és el d’aquí
Agustí Colom
Regidor de comerç de l’ajuntament de barcelona

LA XIFRA

53.388
metres quadrats
de superfície té el nou mercat, que estan distribuïts en cinc nivells diferents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona