Administracions

L’actriu Leticia Dolera llegirà el pregó de la Mercè més feminista

El cartell de la festa major de Barcelona reinterpreta la imatge de la patrona

Lisboa, ciutat convidada d’aquest any

En un context on les dones han decidit alçar la veu davant de tot allò, i tot algú, que encara les considera com a subjectes passius de la societat, l’edició d’aquest any de les Festes de la Mercè de Barcelona –del 21 al 24 de setembre– també serà una caixa de ressonància per a aquest clam reivindicatiu. En primer lloc per l’elecció de la pregonera, l’actriu Leticia Dolera, que entre moltes altres coses s’ha significat per la seva militància feminista, en indrets tan ignots com ara les xarxes socials. Ahir mateix, i durant la presentació dels primers detalls de la festa major institucional de la capital catalana, la també guionista i directora ja va deixar clar que, la seva, és un actitud compromesa quan, parlant de Barcelona, va recordar: “Va ser la ciutat on vaig fer el primer petó, però on també em van assetjar per primer cop.” Flanquejada per l’alcaldessa, Ada Colau, que va manifestar que, després de fets com ara la vaga feminista del 8 de març, “era necessari que aquesta Mercè tingués ulls de dona”, Dolera no va voler donar pistes de per on anirà el seu pregó, però no va amagar que assumeix el repte amb exigència quan, citant Spiderman, va proclamar que “tot poder comporta també una responsabilitat”.

La segona gran imatge icònica de l’esdeveniment, el cartell, també porta nom de dona. I per partida doble. Primer pel de la seva autora, la il·lustradora local Sònia Pulido, i després per la de l’imatge escollida, una evocació de la patrona de la Mercè però actualitzada i amb jersei groc, una elecció, però, que no porta cap càrrega política al darrere. “No està bé apropiar-se dels colors”, va ser la reflexió. Pel que fa a la ciutat convidada, aquest any és Lisboa. Una elecció que es notarà, i molt, en la programació musical, on, per descomptat, s’escoltarà fado.

La desviació del pressupost aixeca més polseguera

La política local barcelonina continua abocada a la polèmica sobre les conseqüències que pot tenir la desviació denunciada per l’oposició, i molt especialment pel PSC, en el pressupost municipal per una baixada dels ingressos i un increment de la despesa. La publicació, ahir a La Vanguardia, d’un informe intern de la corporació on s’alertava que el desajust en els comptes deixaria 159 actuacions del pla d’inversions als llimbs, va obligar el govern de Colau a reaccionar. Ho va fer el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que va explicar que aquest document està desfasat, ja que des que es va elaborar la recaptació ha reflotat. Tant és així que l’executiu espera tancar el mandat havent invertit 1.670 milions, només 5 menys dels previstos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona