Administracions

Veïns i ecologistes, contra el POUM d’Aiguafreda, a Begur

Reclamen a l’equip de govern que es faci enrere perquè impulsa un model obsolet i “il·legal” d’urbanització que preveu fer tres hotels i 264 habitatges en una zona d’alt interès paisatgístic

La plataforma Salvem la Cala d’Aiguafreda, entitats ecologistes i veïns, s’ha mobilitzat per aturar la modificació del pla d’ordenació urbana municipal (POUM) al sector d’Aiguafreda de Begur, que preveu finalitzar la part pendent d’una urbanització que data del 1975. La urbanització, segons el POUM, afecta 70 hectàrees i preveu 264 habitatge i quatre hotels.

La plataforma, que ja té un miler d’adhesions i ha presentat al·legacions, assegura que aquest desplegament és absolutament “il·legal” perquè parteix d’un model dels anys setanta i del qual només es va arribar a executar el 20%.

El seu advocat, Eduard de Ribot, va explicar ahir a Begur que aquesta modificació del POUM, que el ple ha aprovat inicialment, presenta fins a quinze irregularitats greus. “El que fa l’equip de govern és arrossegar inèrcies i tirar endavant un model clarament agressiu amb el territori”, afirma. De Ribot té clar que és responsabilitat, ara mateix, de l’Ajuntament reconsiderar el projecte, i assenyala que s’arribarà on calgui si aquest tira endavant.

L’advocat de Salvem la Cala d’Aiguafreda va remarcar que el pla s’ha aprovat inicialment sense fer-se cap mena d’estudi d’avaluació d’impacte ambiental, i que, a més, tampoc s’ha tingut en compte avaluar l’impacte que tindrà sobre la mobilitat, especialment per l’orografia del terreny i perquè els 145.000 m² de sostre edificable poden acollir fins a mil persones, principalment de segones residències. A més, s’edifica en zones amb pendents de més del 20% i tampoc es tenen en compte els aqüífers de la zona i la seva sobreexplotació. També, segons De Ribot, cal tenir molt present que la urbanització es fa en una zona d’alt interès paisatgístic, a tocar d’espais protegits, com ara les muntanyes de Begur o la Xarxa Natura 2000. “El pla vulnera el principi més elemental d’un desenvolupament urbà sostenible, perquè el que fa és agrupar els blocs d’habitatges, però no en redueix el nombre, i això genera un major impacte”, assenyala Ribot.

Paral·lelament, el síndic de greuges de Catalunya ha obert una investigació arran de la modificació del pla. Precisament, l’alcalde, Joan Loureiro, que és fora del municipi per assistir a un congrés, va anunciar ahir que vol esperar a fer declaracions fins a entrevistar-se amb el síndic de greuges, dilluns vinent.

LA XIFRA

145.000
metres quadrats
de sostre edificable és el que es preveu en aquesta zona de 70 hectàrees, a Aiguafreda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona